Mafini z jabolki so pravzaprav sladica za vse leto. A nekaj je v vonju sočnih, pečenih jabolk s cimetom, da jih mnogi povezujemo z jesenjo, jesenskimi barvami in jesenskimi jutri ali večeri ob družinski mizi.
Jabolčni mafini nam ne bodo vzeli veliko časa za pripravo. Porabimo lahko slabša jabolka, tako kot smo jih mi, sicer pa bodo katerakoli povsem pravšnja.
Kam s slabšimi jabolki? V mafine naj gredo, pravi Falajfl! (Foto: Falajfl)
Pečene mafine z jabolki lahko še nadgradimo z masleno kremo, kar vam vsekakor priporočamo. Bodo pa zelo okusni tudi brez tega.
Sestavine (za 12 mafinov)
Biskvit
Krema
- 220 g sladkorja v prahu
- 75 g margarine, zmehčane
- 1 vrečka rumovega sladkorja
- pol čajne žličke mletega cimeta
- 3 čajne žličke mleka
Priprava
Najprej očistimo jabolka in jih narežemo na majhne kocke ter jih posujemo z dvema žličkama moke. Nato v skledi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek in cimet.
Sklede, posodice, skodelice med pripravo jabolčnih mafinov (Foto: Falajfl)
V ločeni posodi stepemo margarino, rjav sladkor in rumov sladkor, dokler zmes ne postane lahkotna. Jajci ločimo in beljake stepemo posebej. Rumenjaka, enega po enega, dodamo mešanici margarine in sladkorja ter stepamo toliko časa, da masa postane enotna. Nato v to zmes izmenoma dodajamo mešanico z moko ter mleko in stepamo, da se sestavine premešajo in združijo.
Beljaki in jabolka (Foto: Falajfl)
Električni mešalnik nato odložimo ter ročno z leseno žlico vmešamo narezana jabolka in beljake. Modelčke za peko mafinov napolnimo nekje do dveh tretjin višine. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah nekje 30 minut oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v mafin, suh in čist.
Ko se naši slastni, dišeči mafini z jabolki in cimetom pečejo, pripravimo masleno kremo. To storimo tako, da sladkor v prahu presejmo v posodo in mu dodamo zmehčano margarino, rumov sladkor, cimet in eno čajno žličko mleka. Sestavine z električnim mešalnikom dobro stepemo. Ko je zmes kremasta, ji počasi med stalnim stepanjem dodamo preostanek mleka. Nastalo masleno kremo prestavimo v vrečko za okraševanje ter jo postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
Pečene mafine dodobra ohladimo, preden jih okrasimo z masleno kremo.
Okrašeni mafini (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!
Pingback: Božični mafini z sacher biskvitno podlago in okrašeni s prazničnimi venčki