Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Linške božične zvezdice | recept

Lincerji oz. linške božične zvezdice
Praznične zvezdice (Foto: Falajfl)

Okusi

Linške božične zvezdice | recept

Lincerji oz. linške oči izvirajo iz avstrijskega Linza. Originalen recept je iz 17. stoletja in ima enako recepturo kot linška torta, le da so izdelani v obliki piškotov.

V prazničnem času si kar težko predstavljamo, da na mizi ne bi imeli domačih piškotov in vsi vemo, da so lincerji vedno visoko na listi tovrstnih želja. Domači piškotopeki si med seboj izmenjujemo ideje, recepte in nasvete. Pred vami je naš doprinos.

Eni lepših in boljših lincerjev so tisti, ki jih namažemo z domačo marmelado. Za božične lincerje smo pri Falajflu izbrali obliko zvezdic, pri prodajalcih pa imate na izbiro cel kup zimskih, prazničnih modelčkov. Lepi bodo prav vsi.

Sestavine

Testo za lincerje

  • 1/2 kg bele moke, tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 čajna žlička vanilijeve esence
  • 2 čajni žlički cimeta ali začimbne mešanice za medenjake (za bolj prazničen okus)
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 večji jajci
  • 250 g margarine
  • naribana limonina lupina

Nadev

  • domača marmelada po izbiri
  • nekaj čajnih žličk ruma

Posip

  • sladkor v prahu

Priprava

Najprej iz vseh zgoraj naštetih sestavin pripravimo testo za lincerje. Mesimo ga toliko časa, da je gladko. Nato ga razdelimo na dva dela, vsakega zavijemo v folijo za živila in za nekaj časa (dovolj bo že ura ali dve) postavimo v hladilnik.

Na pomokani ravni in dovolj veliki površini testo za lincerje na tanko razvaljamo in z modelčkom izrežemo zvezdice. Polovici izrezanih zvezd v sredini z manjšo zvezdico ali krogcem izrežemo luknjice, kjer se bo na koncu, ko bodo piškoti sestavljeni, videla marmelada. Testo, ki ostane, zgnetemo skupaj in ga ponovno razvaljamo ter izrežemo nove zvezdice. To počnemo, dokler nam ne zmanjka testa.

Iz testa z modelčkom izrežemo zvezdice (Foto: Falajfl)

Lincerje pečemo sproti na peki papirju pri 180 stopinjah do lepe zlatorumene barve, kar bo najverjetneje nekje med 5 in 8 minutami.

Ko imamo pečene vse zvezdice, jih ohladimo in ta čas pripravimo marmelado ter zgornje dele piškotov. V posodi zmešamo marmelado in rum (po potrebi lahko malo segrejemo, da bo zmes bolj gladka). Piškote, ki imajo izrezane luknjice, posujemo s sladkorjem v prahu. To storimo tako, da damo nekaj žlic sladkorja v mrežico za posipanje.

Pečene zvezdice (Foto: Falajfl)

Nato s čopičem premažemo notranje dele polnih zvezdic ter lincerje sproti pokrivamo z zgornjimi deli.

Linške božične zvezdice shranjujemo v pokriti posodi. So tudi lepa ideja za pozorno darilo: zložite jih v pokrit steklen kozarec, okrasite ga z ročno izrezano belo snežinko in okoli kozarca zavežite barven trakec.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

3 komentarji

3 Comments

  1. Daniel

    28. decembra, 2017 pri 14:32

    Yum yum 😛 😀

    • Mateja

      28. decembra, 2017 pri 14:34

      Recept je zapisan, le pridno roke v moko 🙂

  2. Pingback: Najenostavnejši nutellini piškoti iz le treh sestavin vas bodo navdušili

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh