Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v 17. stoletju. Gin je aromatiziran z brinovimi jagodami, zato mu pri nas rečemo brinjevec.
Kuhan gin je pijača za mrzle zimske dni. Najdemo ga na večini prazničnih stojnic s pijačami v okrašenih mestih in je vedno bolj iskan tudi pri nas.
Pripravimo pa si lahko ga lahko tudi sami in razmerja sestavin prilagajamo svojemu okusu. Kuhan gin bo gotov v le nekaj minutah, z njim pa boste zagotovo navdušili svoje goste ali se pogreli v dvoje na hladen zimski večer. Pa še znatno ceneje in z več gina bo, kot če ga kupite na stojnicah.
Sestavine za kuhan gin za 3-4 kozarce
- 4 dcl jabolčnega soka
- 2 dcl gina
- sok polovice pomaranče
- 4 janeževe zvezde
- 1 čajna žlička začimbne mešanice za kuhano vino
- ½ čajne žličke mletega ingverja
- 3 jedilne žlice medu

Za kuhan gin uporabimo zvezdni janež (Foto: Falajfl)
Priprava

Osnovne sesatvine za kuhan gin, potrebovali pa bomo še med in pomarančo (Foto: Falajfl)
Na zmernem ognju segrejemo jabolčni sok, sok pomaranče, vse začimbe in med. Začimbe morajo zadišati in aromatizirati jabolčni sok. Nato dodamo gin, a pazimo, da pijača ne zavre. Preostanek pomaranče narežemo na tanjše polkroge in damo po enega v vsak kozarec. Prelijemo s kuhanim ginom in dodamo po eno janeževo zvezdico za dekoracijo. Dodatno lahko vsak kozarec okrasimo še s cimetovo palčko.

Kuhan gin postrežemo takoj, ko ga s štedilnika prelijemo v kozarce (Foto: Falajfl)
Pa na zdravje!
Pingback: Recept za apfelstrudl koktejl, pijačo, ki ima okus po jabolčnem zavitku