Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Krompir v zevnici | recept

krompir v zevnici, zelje, meso, recept, kras, primorska, notranjska
Krompir v zevnici je stara primorska jed, ki diši po domačnosti in preteklosti (Foto: Falajfl)

Okusi

Krompir v zevnici | recept

Krompir v zevnici je sila preprosta, a okusna stara primorsko-notranjska jed. Značilna je predvsem za okolico Ilirske Bistrice, kjer se verjetno ni ravno znašla na krožnikih graščakov s Kalca ali Prema, so jo pa zato toliko večkrat obedovali njihovi podložniki.

Čeprav je jed preprosta, je njena posebnost krompir, ki zaradi tega, ker se kuha skupaj s kislim zeljem, dobi trdo kožo, znotraj pa je mehak. A naj vam enostavnost sestavin in priprave ne da občutka, da gre za povprečno, monotono jed. Ravno nasprotno, krompir v zevnici je lokalna specialiteta, ki jo enostavno morate sprobati!

Sestavine (za 2-3 osebe)

  • 0,5 kg krompirja
  • 250 g kislega zelja
  • sol po okusu
  • 1 klobasa
  • olje
krompir v zevnici, zelje, meso, recept, kras, primorska, notranjska

Sestavine za krompir v zevnici (Foto: Falajfl)

Priprava

Krompir olupimo in narežemo na večje kose.

krompir v zevnici, zelje, meso, recept, kras, primorska, notranjska

Kosi krompirja naj ne bodo premajhni (Foto: Falajfl)

Postavimo ga na dno nekoliko višje posode za kuhanje, čezenj pa razporedimo zelje in zalijemo z vodo, da so sestavine prekrite. Nikakor ne kuhamo v ločenih posodah, ker v tem primeru krompir ne bo dobil kože oz. skorje, ki je posebnost in skorajda glavna značilnost te jedi. Posolimo po okusu in kuhamo nekje med pol ure in slabo uro, dokler ni krompir kuhan. Klobaso (lahko tudi pršut ali panceto) narežemo na majhne koščke in pripravimo zabelo. To storimo tako, da mesno sestavino ocvremo v olju (ali na masti).

krompir v zevnici, zelje, meso, recept, kras, primorska, notranjska

Krompir in zelje se morata kuhati skupaj, sicer gotova jed ne bo krompir v zevnici (Foto: Falajfl)

Ko je krompir kuhan, vodo oz. zelnico odlijemo. Po želji je lahko nekaj zadržimo (vam takoj pojasnimo, zakaj). Krompir in zelje naložimo na krožnike ter prelijemo z zabelo. Da bo jed sočnejša, lahko dodamo malo zelnice, v kateri smo kuhali sestavine. Po želji lahko zabelo povsem zaobidemo in pripravimo vegetarijansko jed. V tem primeru bo krompir in zelje vsekakor potrebno zaliti z zelnico in z eno jedilno žlico olja.

krompir v zevnici, zelje, meso, recept, kras, primorska, notranjska

Domače sestavine in preprosta priprava = odlično primorsko kosilo z vonjem po preteklosti (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh