Kostanj je pravi simbol jeseni. Plodovi zorijo oktobra in novembra, skrivajo pa se v bodičastem ovoju. Glavna sestavina kostanja je škrob, vsebuje pa tudi sladkor, beljakovine in maščobe. Bogat je z vitamini skupine B ter z minerali.
Jesen je bogata z barvami in z gozdnimi plodovi, med katerimi so bolj iskani gobe in kostanj. Košarica kostanja je hitro nabrana, doma pa ga lahko pripravimo pečenega ali kuhanega. Ali pa gremo še malce dlje in pripravimo omamno jesensko torto z bogatimi okusi kostanjevega pireja, smetane, čokolade in ruma.
Kostanjeva torta s čokolado je dekadentna sladica. Nikakor ni primerna za otroške zabave, a odraslih vsekakor ne bo pustila ravnodušnih. Predlagamo vam, da kostanjevo kremo pripravite kak dan vnaprej in jo dobro pokrito shranite v hladilniku, ker gre za časovno dokaj potraten korak priprave kostanjeve torte. Tudi biskvita lahko spečete dan prej ter ju zavita v folijo za živila hranite na sobni temperaturi. Kostanjevo kremo morate v tem primeru nekaj ur pred sestavljanjem torte vzeti iz hladilnika, da bo na sobni temperaturi.
Po kostanj se je najbolje odpraviti v gozd, ne v trgovske centre (Foto: Falajfl)
Sestavine za kostanjevo torto premera 22 cm
Biskvit
+ za navlažitev biskvita med sestavljanjem torte:
- 1 dcl tople vode
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 jedilna žlica ruma
Kostanjeva krema
- 310 ml sladke smetane
- 2 jedilni žlici belega kristalnega sladkorja
- 220 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 2 jedilni žlici ruma
Čokoladni ganaš
- 150 g črne čokolade, narezane
- 175 ml sladke smetane
- 1 jedilna žlica ruma
Kostanj bo boljši, če bo odležan, zato ga pustite počivati vsaj tri dni (Foto: Falajfl)
Priprava kostanjeve kreme
Ker je kostanjeva krema najzahtevnejši in časovno najbolj potraten korak, se tega lotimo najprej. Kot smo že zapisali, vam predlagamo, da to storite dan ali dva pred peko in sestavo torte, sicer boste v kuhinji precej časa naenkrat.
Kostanj operemo in križno zarežemo vanj. V posodo nalijemo vodo, ki mora kostanj povsem prekriti. Kuhamo ga 40 minut, nato pa ga še vročega olupimo.
Kostanj je potrebno natančno olupiti, tudi notranjo kožo (Foto: Falajfl)
V kozico prelijemo smetano in stresemo sladkor ter dobro premešamo. Dodamo olupljen kostanj in vse skupaj kuhamo do vretja. Temperaturo nato spustimo in smetano s kostanjem na zmernem ognju kuhamo še 20 minut. Nato odstavimo s štedilnika in s paličnim mešalnikom dobro pretlačimo, da nastane gladka in enotna krema. Nastalo kostanjevo kremo dobro ohladimo. Če torte ne boste sestavljali isti dan, kremo dobro pokrite in shranite v hladilniku.
Priprava biskvita
V skledo pretresemo kakav in ga prelijemo z vrelo vodo ter mešamo toliko časa, da se kakavov prah povsem razpusti. Postavimo na rob delovne poršine in pustimo, da se ohladi. V drugo posodo presejemo moko, sodo in pecilni prašek ter sestavine dobro premešamo. V tretji posodi z električnim mešalnikom stepemo margarino, bel sladkor in vanilijev sladkor. Stepamo toliko časa, da nastane rahla krema, kar naj bi bilo nekje dobre 3 minute. Enega po enega nato dodajamo jajca in ves čas stepamo.
Zmesi postopoma izmenčno dodajamo suhe sestavine (mešanico moke) in mokre sestavine (kakav). Pripravljeno biskvitno mešanico razdelimo na dva enaka dela in prelijemo v dva pekača (namaščena in podložena s peki papirjem). Če imamo samo enega, pečemo dvakrat, torej vsak biskvit posebej.
Biskvita pečemo v dveh pekačih oz. pečemo dvakrat, če imamo enega (Foto: Falajfl)
Pečemo okoli 30 minut na 180 stopinjah oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist in suh. Pečena biskvita pustimo v pekačih okoli 20 minut, da se nekoliko ohladita, nato ju vzamemo ven in ohladimo do konca.
Čokoladni ganaš
Za pripravo tortnega preliva nadrobimo oz. narežemo čokolado. Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo preko čokolade ter mešamo toliko časa, da se vsa čokolada stopi in zmes postane povsem gladka. Dodamo rum, premešamo in pustimo, da se ohladi.
Sestavljanje torte
Kostanjevo kremo prestavimo v brizgalko za torto in z njo prekrijemo biskvit (Foto: Falajfl)
Vsakega od biskvitov navlažimo s polovico kozarca mešanice vode, vanilijevega sladkorja in ruma. Na vrh spodnjega biskvita nabrizgamo kostanjevo kremo ter preko tega položimo zgornji bisvit, ki ga nato prelijemo s čokoladnim ganašem. Torto ohladimo, preden jo serviramo.
Dekadentna kostanjeva torta s čokolado (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!
Marjana
25. oktobra, 2018 pri 16:58
Vau!
Mateja
25. oktobra, 2018 pri 17:41
Najlepša hvala 🙂
Pingback: Obiskali smo Slap Šum, pogosto spregledan biser narave v okolici Kranja
Pingback: Okusni kokosovi ježki iz ostanka biskvitnega peciva