Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

pecivo, marelice, biskvit, torta
Jogurtovo pecivo z marelicami je nezahtevna in sočna sladica (Foto: Falajfl)

Okusi

Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo bolj bogato sladico. Pečemo ga lahko v kvadratnem oz. pravokotnem ali okroglem pekaču. Mi smo se odločili za okroglega, da je končen izdelek podoben torti.

Če iščete hitro pripravljeno in enostavno pecivo, ki ga postrežete h kavi ali čaju, bo povsem zadostovalo, da spečete le biskvit, ga ohladite in razrežete. Za malce bolj posebne priložnosti pa predlagamo, da osnovno jogurtovo pecivo prelijete z jogurtovo kremo in obložite z marelicami. 

Sestavine za jogurtovo pecivo premera 22 cm

Biskvit

  • 320 g bele moke
  • 180 g navadnega jogurta
  • 2 jajci
  • 190 g sladkorja
  • 1,5 dcl olja
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja

Jogurtova krema

  • 180 g navadnega jogurta
  • 180 g kisle smetane
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • sok ½ pomaranče
  • 6 lističev želatine

Sadni preliv

  • 5 mareličnih polovic iz kompota
  • 1 zavitek preliva za torte
  • 2 žlici sladkorja
  • 250 ml hladne vode

Priprava biskvita

Najprej v posodi penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt, olje in postopoma moko, v katero smo zamešali pecilni prašek. Maso dobro premešamo, da nastane povsem gladka in homogena zmes.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Homogena in gladka masa za biskvit (Foto: Falajfl)

Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in vanj enakomerno vlijemo maso za biskvit. Pečemo nekje 35 minut na 180 stopinjah oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, suh.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Pečemo lahko v okroglem ali kvadratnem oz. pravokotnem pekaču (Foto: Falajfl)

Ko je biskvit pečen, ga dobro ohladimo, medtem pa pripravimo jogurtovo kremo.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Pečen biskvit (Foto: Falajfl)

Jogurtova krema

Lističe želatine za dobrih 5 minut namočimo v hladno vodo. Ta čas v posodi stepemo smetano, sladkor in vanilijev sladkor. V ločeni posodi zmešamo jogurt, kislo smetano in sok polovice pomaranče. Nekaj žlic jogurtove mešanice prestavimo v majhno posodico, ki ji dodamo ožete lističe želatine. Da se bo želatina stopila, bo zmes potrebno segrevati nad paro, a pri tem moramo paziti, da ne zavre. Jogurtovo mešanico z želatino prelijemo k preostanku jogurtove mešanice, v katero nazadnje zamešamo še stepeno smetano.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Jogurtovo pecivo, prelito z jogurtovo kremo (Foto: Falajfl)

Sestavljanje jogurtovega peciva z marelicami

Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača in ga na vrhu zravnamo. Odstranimo peki papir in očistimo pekač. Biskvit nato vrnemo v pekač in ga prelijemo z jogurtovo kremo. Pekač za vsaj 4 ure postavimo v hladilnik ali še bolje, čez noč.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Če jogurtova krema sega do vrha pekača, ga za zadnji korak, tortni preliv, dvignemo nekoliko višje (Foto: Falajfl)

Ko je jogurtova krema povsem strjena, na vrh postavimo 5 polovičk marelic iz kompota, ki jih pred tem osušimo.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Na jogurtovo strjenko naložimo polovičke marelic (Foto: Falajfl)

V kozico stresemo zavitek preliva za torte, dodamo dve žlici sladkorja in dobro zmešamo z 250 ml hladne vode. Preliv na štedilniku segrevamo in ves čas dobro mešamo, dokler ne zavre. Nato ga odstavimo in pustimo nekaj minut, da se ohladi. Prelijemo ga preko marelic in za nekaj časa postavimo nazaj v hladilnik, preden jogurtovo pecivo z marelicami ponudimo domačim ali gostom.

pecivo, marelice, biskvit, torta

Marelice glaziramo s prelivom za torte (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

pecivo, marelice, biskvit, torta

Sočno jogutovo pecivo z jogurtovo kremo in marelicami (Foto: Falajfl)

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • gin, med, recept, limeta gin, med, recept, limeta

    Okusi

    Medeni gin | recept

    Avtor

    Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že...

  • sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

    Okusi

    Počasi pečeni paradižniki | recept

    Avtor

    Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih...

  • burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

    Okusi

    Sirov burek s feto | recept

    Avtor

    Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov...

  • angelska torta, recept, gozdni sadeži angelska torta, recept, gozdni sadeži

    Okusi

    Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

    Avtor

    Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki...

  • bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

    Okusi

    Šabesa | recept

    Avtor

    Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh