Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo bolj bogato sladico. Pečemo ga lahko v kvadratnem oz. pravokotnem ali okroglem pekaču. Mi smo se odločili za okroglega, da je končen izdelek podoben torti.
Če iščete hitro pripravljeno in enostavno pecivo, ki ga postrežete h kavi ali čaju, bo povsem zadostovalo, da spečete le biskvit, ga ohladite in razrežete. Za malce bolj posebne priložnosti pa predlagamo, da osnovno jogurtovo pecivo prelijete z jogurtovo kremo in obložite z marelicami.
Sestavine za jogurtovo pecivo premera 22 cm
Biskvit
-
320 g bele moke
- 180 g navadnega jogurta
-
2 jajci
- 190 g sladkorja
- 1,5 dcl olja
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Jogurtova krema
- 180 g navadnega jogurta
- 180 g kisle smetane
- 250 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- sok ½ pomaranče
- 6 lističev želatine
Sadni preliv
- 5 mareličnih polovic iz kompota
- 1 zavitek preliva za torte
- 2 žlici sladkorja
- 250 ml hladne vode
Priprava biskvita
Najprej v posodi penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt, olje in postopoma moko, v katero smo zamešali pecilni prašek. Maso dobro premešamo, da nastane povsem gladka in homogena zmes.

Homogena in gladka masa za biskvit (Foto: Falajfl)
Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in vanj enakomerno vlijemo maso za biskvit. Pečemo nekje 35 minut na 180 stopinjah oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, suh.

Pečemo lahko v okroglem ali kvadratnem oz. pravokotnem pekaču (Foto: Falajfl)
Ko je biskvit pečen, ga dobro ohladimo, medtem pa pripravimo jogurtovo kremo.

Pečen biskvit (Foto: Falajfl)
Jogurtova krema
Lističe želatine za dobrih 5 minut namočimo v hladno vodo. Ta čas v posodi stepemo smetano, sladkor in vanilijev sladkor. V ločeni posodi zmešamo jogurt, kislo smetano in sok polovice pomaranče. Nekaj žlic jogurtove mešanice prestavimo v majhno posodico, ki ji dodamo ožete lističe želatine. Da se bo želatina stopila, bo zmes potrebno segrevati nad paro, a pri tem moramo paziti, da ne zavre. Jogurtovo mešanico z želatino prelijemo k preostanku jogurtove mešanice, v katero nazadnje zamešamo še stepeno smetano.

Jogurtovo pecivo, prelito z jogurtovo kremo (Foto: Falajfl)
Sestavljanje jogurtovega peciva z marelicami
Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača in ga na vrhu zravnamo. Odstranimo peki papir in očistimo pekač. Biskvit nato vrnemo v pekač in ga prelijemo z jogurtovo kremo. Pekač za vsaj 4 ure postavimo v hladilnik ali še bolje, čez noč.

Če jogurtova krema sega do vrha pekača, ga za zadnji korak, tortni preliv, dvignemo nekoliko višje (Foto: Falajfl)
Ko je jogurtova krema povsem strjena, na vrh postavimo 5 polovičk marelic iz kompota, ki jih pred tem osušimo.

Na jogurtovo strjenko naložimo polovičke marelic (Foto: Falajfl)
V kozico stresemo zavitek preliva za torte, dodamo dve žlici sladkorja in dobro zmešamo z 250 ml hladne vode. Preliv na štedilniku segrevamo in ves čas dobro mešamo, dokler ne zavre. Nato ga odstavimo in pustimo nekaj minut, da se ohladi. Prelijemo ga preko marelic in za nekaj časa postavimo nazaj v hladilnik, preden jogurtovo pecivo z marelicami ponudimo domačim ali gostom.

Marelice glaziramo s prelivom za torte (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!

Sočno jogutovo pecivo z jogurtovo kremo in marelicami (Foto: Falajfl)