Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Jesenski okus ‘pumpkin spice’ | recept

pumpkin spice, ingver, muškatni orešček, cimet, klinčki, recept
Okus jeseni: bučna začimba (Foto: Falajfl)

Okusi

Jesenski okus ‘pumpkin spice’ | recept

Hladni jesenski meseci so tu, na vrata trka noč čarovnic in čas buč. In kaj se bolj prileže v teh dneh, kot jedi – in seveda priljubljena pijača ‘pumpkin spice latte’, ki jo verjetno dobro poznate vsaj iz filmov – s popolno jesensko začimbno mešanico?

Le kaj se skriva za imenom ‘pumpkin spice’ oz. bučna začimba? Pravzaprav so to aromatične začimbe, ki jih najverjetneje že imate na domači začimbni polički, in prav nič buče. Še pred petdesetimi leti te mešanice pravzaprav ni bilo, nato pa je v prekolužju eden izmed začimbnih gigantov, McCormick, pričel s prodajo svoje posebne jesenske mešanice, ki so jo poetično poimenovali ‘pumpkin spice’. Od tedaj je šla priljubljenost bučne začimbe samo še eksponentno navzgor. Gre pa poudariti, da gre za dokaj močan okus, ki ga ne ljubijo vsi. Falajflovci ga obožujemo, kot tudi oktobrski bučni čas. V hladnih jesenskih dneh delovni dan zagotovo pričnemo s kavo, imenovano ‘pumpkin spice latte’. A to tem malce kasneje.

Začnimo na začetku: katere so te začimbe, o katerih je toliko govora? Bučna začimba je mešanica ingverja, muškatnega oreščka, cimeta in klinčkov. A ne v enakih razmerjih.

pumpkin spice, ingver, muškatni orešček, cimet, klinčki, recept

‘Pumpkin spice’ je mešanica teh štirih začimb (Foto: Falajfl)

Sestavine za ‘pumpkin spice’ začimbno mešanico

 • cimet – 1 del
 • muškatni orešček – ¼ dela
 • ingver – ¼ dela
 • klinčki – ⅛ dela

Priprava

Začimbe, ki jih uporabimo, morajo biti mlete. Količine prilagodimo glede na to, kaj bomo iz te mešanice pripravili. Vsekakor pa si velja pripraviti manjšo zalogo, da ne bo potrebno pripravljati vsakič znova. Začimbe med seboj dobro premešamo, shranjujemo pa v zaprti posodici.

pumpkin spice, ingver, muškatni orešček, cimet, klinčki, recept

Začimbe med seboj dobro premešamo (Foto: Falajfl)

In kaj okusnega lahko pripravimo iz te mešanice? Mi ‘pumpkin spice’ radi dodamo v zmes za mafine, v jabolčni zavitek, odlično bo dopolnila brownije, seveda pa je potrebno prav posebej izpostaviti kavo ‘pumpkin spice latte’. Za to bo potrebno malce več dela kot le vmešati začimbno mešanico v svojo jutranjo kavo.

Sestavine za ‘pumpkin spice latte’ za 1 osebo

 • 2 dcl mleka
 • 1 velika žlica bučnega pireja
 • 2 – 3 čajne žličke sladkorja
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 • ¼ čajne žličke začimbne mešanice ‘pumpkin spice’
 • 0,5 dcl močne kave
 • nekaj žlic stepene smetane

Priprava

Najprej bo potrebno pripraviti bučni pire – tudi tega lahko skuhamo na zalogo in ga shranimo v zaprti posodi v hladilniku ali zamrzovalniku. Jedilno bučo prerežemo, odstranimo semena, meso pa narežemo na manjše koščke, ki jih skuhamo v vodi. Ko je bučno meso zmehčano in skuhano, vodo odlijemo, bučno meso pa zmečkamo do povsem gladke zmesi. V hladilniku lahko bučni pire shranimo do enega tedna, v zamrzovalniku seveda dlje.

Ko imamo pripravljen bučni pire in začimbno mešanico ‘pumpkin spice’, skuhamo kavo in ji ne dodamo ničesar, niti sladkorja. Nato v manjši posodici na zmerni nastavitvi kuhalne površine segrevamo mleko, bučni pire in sladkor, dokler ni vroče, a še ne vre. Nato odstavimo s štedilnika in vmešamo vanilijev ekstrakt, ‘pumpkin spice’ mešanico in kavo. Dobro premešamo in po potrebi lahko vse skupaj za kratek čas vrnemo na kuhalno površino.

Nato prelijemo v skodelico, iz katere bomo kavo ‘pumpkin spice latte’ pili in dodamo stepeno smetano. Okrasimo s ščepcem bučne začimbe.

Pa prijetne jesenske dneve vam želimo!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh