Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Jabolčna pita | recept

Pita iz jabolk
Jabolčna pita z navzkrižnim vzorcem (Foto: Falajfl)

Okusi

Jabolčna pita | recept

Jabolka rastejo na jablanah in spadajo med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. Izvirajo iz Azije in spadajo med pečkate plodove.

Jabolčna pita je v jesenskem času, ko obiramo te okusne plodove narave, skoraj nepogrešljiva sladica. Receptov in načinov priprave je mnogo, od enostavnih do nekoliko zahtevnejših. Pita, kot vam jo predstavljamo v tem receptu, terja nekaj več časa za pripravo, a ko na mizo postavite dišečo, sveže pečeno, vam tega truda ne bo žal. Od prvega koraka do pečene pite boste porabili dobri dve uri časa.

Uporabite lahko katerakoli jabolka, tudi tista potolčena in ne najlepših barv. Ko bodo očiščena, olupljena in naribana, sem jim to ne bo več poznalo. Mi smo uporabili jabolka Granny Smith – preprosto zato, ker so nam ena ljubših.

Pita iz jabolk

Jabolka Granny Smith (Foto: Falajfl)

Sestavine

Testo

  • 380 g bele gladke moke
  • 230 g margarine za peko
  • 8 jedilnih žlic mrzle vode
  • 1 jedilna žlica sladkorja

Nadev

  • 12 srednje velikih jabolk
  • 90 g rjavega sladkorja
  • 2 jedilni žlici moke
  • 1 čajna žlička cimeta

Priprava

Najprej pripravimo testo. V veliki sledi zmešamo moko in sladkor. Margarino naribamo – to najlažje storimo, če jo prej za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik – in jo z rokami vgnetemo v moko.

Pita iz jabolk

Naribana margarina (Foto: Falajfl)

Dodamo mrzlo vodo in z rokami gnetemo toliko časa, da se testo oblikuje v kroglo. Razdelimo ga na dva dela, eden naj bo nekoliko manjši od drugega, vsakega posebej zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za pol ure.

Pita iz jabolk

Testo za jabolčno pito, zavito v folijo (Foto: Falajfl)

Medtem očistimo, olupimo in naribamo jabolka. Če so zelo sočna, vam priporočamo, da nekaj tega soka odlijete. Jabolkom primešamo rjav sladkor, cimet in moko. Ko vzamemo testo iz hladilnika, ga pustimo stati na sobni temperaturi nekaj minut, da bo bolj voljno.

Na ravno delovno površino potresemo nekaj moke in nanjo preložimo večje testo. Pomokamo tudi svoje roke in valjar ter testo razvaljamo v krog, ki mora biti dovolj velik, da zapolni pekač, njegove robove do vrha in da ostane še za zaključek. Pekač naoljimo in vanj preložimo razvaljano testo. Če je preveliko, ga porežemo.

V to testo dodamo jabolka in jih enakomerno razporedimo po celem pekaču. Nato razvaljamo drug zavitek testa in ga razrežemo na dober centimeter in pol široke trakove, ki jih nato vzporedno in prakovotno polagamo preko jabolk in jih med seboj prepletamo, da dobimo navzkrižen vzorec.

Pita iz jabolk

Prepletanje trakov na piti (Foto: Falajfl)

Trakove odrežemo, kjer so predolgi in spodnje teste zavihamo preko njih in s prsti stiskamo skupaj, da dobimo lep zaključek (kot nekakšno krono). Našo jabolčno pito lahko premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z rjavim sladkorjem.

Pita iz jabolk

Jabolčna pita pred peko (Foto: Falajfl)

Pečemo na 180 stopinjah nekje polno uro, da je skorja zlata in da so jabolka pečena. Jabolčno pito postrežemo še toplo, na vrh vsakega kosa pa dodamo kepico ali dve sladoleda s kikirikijevim maslom ali z orehi.

Pita iz jabolk

Pečena jabolčna pita s sladoledom (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Recept za okusen in preprost jabolčni kruh s cimetom

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh