Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ingverjevi božični piškoti | recept

pečeni ingverjevi božični piškoti
Ingverjevi piškoti so zelo priljubljeni v božičnem času (Foto: Falajfl)

Okusi

Ingverjevi božični piškoti | recept

V adventnem času si radi vzamemo čas za družino. Dnevi so krajši in hladni, zato preživljamo več časa doma. Prav toplo in prijetno je, ko zadiši iz pečice po svežem domačem pecivu. Z vami smo že delili božične recepte, kot so linške božične zvezdice, pa božični sacher mafini in božična rolada. Tokrat so na vrsti priljubljeni ingverjevi božični piškoti oz. ‘gingerbread men’. Takšni piškoti v obliki možičkov datirajo v daljno 16. stoletje. Prvi naj bi se pojavili na dvoru angleške kraljice Elizabete I., k nam pa so seveda prišli šele v sodobnem času.

Ingverjevi božični piškoti so poleg odličnega okusa obenem tudi ustvarjalnica, nad katero se bodo navduševali predvsem mlajši člani družine, ko pride na vrsto okraševanje piškotov z beljakovo kremo.

Sestavine (za okoli 450 g piškotov)

Ingverjevi piškoti

 • 225 g večnamenske bele moke
 • 2 čajni žlički sode bikarbone
 • ½ čajne žličke cimeta
 • 1 zvrhana čajna žlička mletega ingverja
 • ¼ čajne žličke soli
 • 50 g masla
 • 100 g sladkorja v prahu
 • 100 g medu
 • 2 jedilni žlici mleka

Krema za vrisovanje

 • 1 jajčni beljak
 • 190 g sladkorja v prahu
 • 1 čajna žlička limoninega soka

Priprava

Ingverjevi piškoti potrebujejo nekaj časa za pripravo, sploh če se boste odločili res natančno vrisovati z beljakovo kremo, zato si zanje vzemite vsaj kakšno uro in pol časa.

ingverjevi božični piškoti, sestavine

Ingverjevi piškoti bodo nastali iz teh sestavin + masla (Foto: Falajfl)

Najprej v večjo skledo presejemo moko, sodo bikarbono, sol, cimet in ingver. V ločeni posodi segrejemo maslo, ki mu nato vmešamo med, mleko in sladkor v prahu.

suhe sestavine za piškote presejemo

Suhe sestavine presejemo (Foto: Falajfl)

Maslo, med, mleko in sladkor dobro mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Nato jo nekoliko ohladimo in vlijemo k suhim sestavinam.

dodamo med in maslo

Mokre sestavine dodamo k suhim (Foto: Falajfl)

Nastajajoče testo za ingverjeve piškote najprej dobro premešamo, nato pa nadaljujemo z rokami, dokler ne dobimo enotnega testa. Oblikujemo ga v kroglo in zavijemo v folijo za živila. Testo mora počivati dobre pol ure. Praviloma naj bi v hladilniku, a nam se bolje obneslo, če smo ga pustili pri nekoliko višjih temperaturah, recimo v skledici na okenski polici.

testo za ingverjeve božične piškote

Testo za piškote mora najprej počivati (Foto: Falajfl)

Ta čas pripravimo beljakovo kremo za kasnejše okraševanje piškotov. To storimo tako, da stepemo beljak, sladkor in limonin sok, da nastane gladka zmes. Prestavimo jo v svinčnik za vrisovanje ali v plastično vrečko z nastavkom. Če nimate tako drobnega nastavka, lahko uporabite spodnji del keramičnega svinčnika. Takšne beljakove kreme do dovolj za dvojno količino piškotov.

Peka piškotov

Po preteku časa za počitek testa segrejemo pečico na 150 stopinj in razvaljamo testo na nekje pol centimetra debeline. Z modelčki izrežemo piškote, ostanke testa pa znova združimo v kepico, razvaljamo ter izrežemo nove piškote. Ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

izrezovanje piškotov

Ingverjevi božični piškotki v obliki možičkov (Foto: Falajfl)

Izrezane piškote prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo 6-7 minut pri 150 stopinjah oz. kakšno minuto dlje, če želite bolj zapečene ingverjeve piškote. Mi smo jih polovico pekli okoli 7 minut in polovico malo dlje, pa so nam bili bolj všeč tisti malo manj zapečeni, kar je seveda le stvar okusa. Na pogled vsekakor lepše izgledajo bolj zapečeni.

Ko ingverjeve piškote vzamemo iz pečice, bodo še nekoliko mehki. Ne ustrašite se in jih ne vrnite v pečico, pač pa jih pustite, da se ohladijo. Nato na vsakega posebej previdno vrišemo motive.

vrisovanje na piškote

Ingverjevi piškotki med vrisovanjem (Foto: Falajfl)

Okrašeni ingverjevi piškoti bodo morali še nekaj časa počakati, da se beljakova krema strdi. To bo nekje 10 do 15 minut, nato pa jih prestavimo v posodico.

okusni ingverjevi božični piškoti

Ingverjevi piškoti prav ustvarijo božično vzdušje (Foto: Falajfl)

Hranimo jih v dobro zaprti posodi. Sicer pa verjamemo, da ne bodo zdržali prav dolgo, ker jih boste prej pojedli.

ingverjevi božični piškoti

Za piškote lahko uporabite različne modelčke: možičke, zvezdice, smrečice, jelenčke … (Foto: Falajfl)

Pa dober tek in lepe praznike!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh