Krompir je pri nas in v svetu ena bolj priljubljenih prilog z mnogimi načini priprave. V slovenski kuhinji se mnogokrat pripravlja na pražen način, predvsem v preteklosti pa so ga radi jedli v krompirjevem golažu, v zevnici (na Primorskem in Notranjskem), s skuto kot čompe (na Bovškem) in podobno. V današnjem času posegamo tudi po sladkem krompirju, ki je bolj zdrava alternativa. Seveda ima krompir v sodobni kuhinji še vedno svoje častno mesto. Si predstavljate slasten in sočen gurmanski burger brez pečenega krompirčka? Seveda ne. Zraven spadajo hrustljavo zapečeni krompirjevi krhlji.
Kako pripravimo takšne krompirjeve krhlje, da so božanski, zlato zapečeni in ravno prav začinjeni? Pravzaprav povsem preprosto.
Sestavine (za 4 osebe)
- 6 do 8 krompirjev (okoli 600 g)
- 1 čajna žlička soli (oz. po okusu)
- 1 čajna žlička sušenega peteršilja (oz. po okusu)
- ½ čajne žličke čilija ali rdeče paprike v prahu (oz. po okusu)
- 2 jedilni žlici olivnega olja
Priprava

Očiščen in neolupljen krompir (Foto: Falajfl)
Pečico damo segrevati na 220 stopinj. Krompirje dobro umijemo, a jih ne olupimo. Vsakega najprej razpolovimo po dolžini, nato pa vsako polovico narežemo na krhlje, tri ali štiri, odisno od velikosti krompirja. Krompir postavimo v posodo za peko, prelijemo z oljem in dodamo začimbe ter s čistimi rokami dobro premešamo.

Krompirjvi krhlji pred peko (Foto: Falajfl)
Krompirjeve krhlje postavimo v pečico, segreto na 220 stopinj, ter pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo iz pečice in jih obrnemo, vsakega posebej, da se bodo zapekli še na drugi strani.

Krompirjevi krhlji na polovici peke (Foto: Falajfl)
Krompir vrnemo v pečico ter pečemo še dobrih 15 minut. Nato ga prestavimo v skledice, v katerih ga bomo servirali, ter dodamo pomako, npr. domačo majonezo. Takšen krompirček, od zunaj hrustljav in mehak od znotraj, je idealna priloga skrbno pripravljenim domačim burgerjem.

Hrustljavo zapečeni krompirjevi krhlji (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!