K dobri praznični martinovi pečeni raci ali piščancu ne sme manjkati dušeno rdeče zelje, tako pravi tradicija. Rdeče zelje nas očara že s svojo barvo, ki popestri odtenke bogato obložene martinove mize in se poda k niansam kozarca rdečega vina.
Ker je sama priprava dušenega rdečega zelja dokaj nezahtevna – še največ dela boste imeli s rezanjem oz. ribanjem – boste obenem imeli dovolj časa za ostale jedi. Dušeno rdeče zelje bo končano prej kot v eni uri, z rezanjem zelja vred, zato vam priporočamo, da ga začnete pripravljati nekje uro preden bo pečena raca, gos oz. piščanec, da bo celoten prazničen obrok gotov istočasno.
Količine prilagodite svojim potrebam. V našem primeru je bilo pol kilograma zelja dovolj za 4 ljudi, a če imate v svoji sredini velike ljubitelje te jedi, potem takšna količina ne bo nahranila štirih.
Sestavine za 3 – 4 osebe
- ½ kg rdečega zelja
- ½ jabolka
- ½ čebule
- 0,5 dcl suhega rdečega vina
- 1 dcl jušne osnove ali košček zelenjavne kocke, raztopljene v topli vodi
- 1 žlica masla
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 1 čajna žlička balzamičnega kisa
- ščepec soli
- ščepec mlete kumine
- ščepec belega mletega popra
Priprava
Sveže rdeče zelje (Foto: Falajfl)
Dušeno rdeče zelje začnemo pripravljati tako, da sveže zelje narežemo ali naribamo na tanke trakove. Mi smo ga rezali z ostrim, dobro nabrušenim nožem.
Zelje narežemo podobno, kot bi ga za solato (Foto: Falajfl)
Nato sesekljamo čebulo ter olupimo in naribamo jabolko. Potrebovali ga bomo polovico.
Naribano jabolko (Foto: Falajfl)
V višji ponvi nato segrejemo maslo in mu dodamo rjav sladkor ter ga karameliziramo. Primešamo čebulo in jo popražimo. K temu nato dodamo narezano zelje in jabolko. Začinimo po okusu: ščepec soli, belega popra in mlete kumine.
K narezanemu zelju dodamo še naribano jabolko (Foto: Falajfl)
Zelje dobro premešamo in ga nekaj časa tako dušimo, nato pa mu prilijemo jušno osnovo in rdeče vino. Ponovno dobro premešamo in dušimo še slabe pol ure.
Dušeno rdeče zelje med pripravo (Foto: Falajfl)
Tik preden je dušeno rdeče zelje gotovo, mu dodamo čajno žličko koruznega škroba, raztopljenega v nekaj žlicah tople vode, ter balzamičen kis (po potrebi tudi sol) in vse skupaj na hitro povremo.
Postrežemo k praznični pečeni perjadi in mlincem, praženemu krompirju ali kruhovim ocvrtkom.
Pa dober tek!