Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Domači burgerji | recept

Najboljši burger je tisti, ki si ga z veliko ljubezni pripravimo sami (Foto: Falajfl)

Okusi

Domači burgerji | recept

Vsak letni čas je idealen za okusne domače burgerje. Preprost burger je ena bolj zaželenih jedi na tem planetu: enostaven, hiter in neverjetno okusen. Burger ima samo eno sestavino, no, eno resnično pomembno sestavino: meso. V trgovini se sprehodimo do mesnice in brez strahu naročimo pol kilograma mlade govedine, za katerega nato uslužbenca ali uslužbenko za pultom poprosimo, da nam ga zmelje pred našimi očmi in si tako zagotovimo najboljšo osnovno in ključno sestavino domačega burgerja.

Sestavine (za 8 domačih burgerjev)

 • 500 g mesa mlade govedine, mlete
 • ½ žličke soli
 • poper in česnov prah po okusu
 • 8 srednjevelikih bombic
 • velik paradižnik, narezan
 • pol bele čebule, tanko narezane
 • majoneza
 • ajvar ali sladko/kisla paradižnikova omaka
 • 8 rezin sira
 • 2 večji vloženi kumarici, narezani
 • nekaj lističev sveže (domače) solate

Priprava

Najprej pripravimo kruh. To storimo tako, da sledimo receptu za makove bombice, ki smo ga že opisali.

Makove bombice

Domače makove bombice (Foto: Falajfl)

Nato pripravimo polpete. Mleto meso temeljito pregnetemo med rokami, ki smo jih predhodno rahlo namazali z olivnim oljem. V mešanico dodamo začimbe po okusu, nujno pa vsaj ½ žličke mlete soli za okus. Ne uporabljajmo preveč grobe soli, saj se v mesu ne bo raztopila in okus ne bo enakomeren. Dodamo poljubne količine črnega popra in česna v prahu ter druge začimbe po okusu, a brez pretiravanj. Mesu pustimo, da ima glavno besedo, ne začimbe in dodatki.

Pregneteno meso razdelimo na 8 enako velikih kroglic, ki jih oblikujemo v polpete. Potrudimo se, da so polpeti kar najbolj enakomerni in ne preveč debeli. Kako bomo pekli meso, je odvisno od opreme, ki jo imamo na voljo. Vsekakor bo meso nepremagljivo najboljše, če ga bomo pekli nad ognjem. V trgovinah so na voljo žari na oglje za enkratno uporabo in priporočamo vam, da izberete to opcijo, če nimate drugega. Okus pečenega mesa nad ognjem bo namreč povsem nekaj drugega kot v ponvici na štedilniku.

Meso med peko na žaru za enkratno uporabo (Foto: Falajfl)

Pomembno je, da je meso pečeno, kako zelo, pa je odvisno od vas. Po želji jih lahko pečemo tudi 15 – 20 minut, čeprav zadošča že 4 – 5 minut na stran, da meso ne izgubi vse sočnosti. Odločitev je vaša, a dlje ko bo meso na žaru, bolj bo podobno polpetu iz restavracije s hitro prehrano. Med peko mesa je idealen čas, da v ponvi z nekaj olja karameliziramo na tanke rezine narezano čebulo.

Sestavljanje

Makove bombice prerežemo na pol in jih popečemo po spodnji strani. Tako se kruh ne bo prehitro napil sokov mesa in omak. Popečene bombice namažemo z majonezo ali sladko/kislo paradižnikovo omako oz. ajvarjem (po okusu) in nanjo položimo karamelizirano čebulo. Sledi pečen polpet, rezina ali dve kislih kumaric, tanka rezina sira, rezina paradižnika, solata, še malo majoneze in zgornji del bombice. Pripravljeno jed lahko prebodemo z daljšim zobotrebcem ali palčko za ražnjiče, da preprečimo nepričakovan napad iz zasede.

Postrežemo z ocvrtim krompirčkom ali krompirčkom iz pečice ter stekleničko lokalno varjenega piva ali brezalkoholno gazirano pijačo. Pa dober tek.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh