Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Domača pica iz kvašenega testa | recept

domača kvašena pica iz pečice
Doma pečena pica iz kvašenega testa z dodatki (Foto: Falajfl)

Okusi

Domača pica iz kvašenega testa | recept

Pica je bila v 19. stoletju hrana revnih ljudi. Izvira iz Italije in jed iz vzhajanega testa, obloženega le s paradižnikovim pirejem in sirom, začinjena z baziliko ali origanom in pečena v peči.

Dandanašnji je toliko vrst pic kot je njenih pekov. Tudi mi smo že pisali, kako pripraviti nekatere od njih, npr. pico v globoki ponvi, pica vozličke in pisane zelenjavne polžke, tokrat pa predstavljamo njeno skorajda najosnovnejšo domačo izvedbo: pico iz kvašenega testa, ki se peče v kuhinjski pečici – kot so jo pripravljale že naše mame in stare mame.

Kljub bogati in obširni ponudbi pic bo bogato obložen pekač, ki ga boste prinesli iz domače pečice, zagotovo še vedno požel enako navdušenje kot ga je njegadni, ko še ni bilo dostavljalcev na dom.

Sestavine

Testo

  • 450 g moke, od tega
    – 300 g bele pšenične tip 500 in
    – 150 g ajdove moke
  • ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
  • ščepec soli
  • čajna žlička sladkorja
  • 1,5 žlici sončničnega olja
  • 1,5 do 2 dcl tople vode

Omaka, sirov posip in dodatki

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 – 3 zreli paradižniki
  • sol po okusu
  • čajna žlička rdeče mlete paprike, sladke
  • ščepec bazilike ali origana
  • 30 dag sira po izbiri
  • dodatki po izbiri (npr. šunka, pršut, tuna, kapre, koruza itd.)
  • rukola ali motovilec

Priprava

Pripravo pričnemo s kvasnim nastavkom: zmešamo 0,7 dcl tople vode (ne prevroče), nadrobljen kvas, žlico moke in sladkor ter na sobni temperaturi pustimo, da naraste. V sredino moke naredimo luknjo in vanjo vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Dodamo olje in sol ter začnemo gnesti. Postopoma dodajamo vodo, da dobimo lepo, gladko testo, ki naj se lepo ločuje od sten posode. Če je testo presuho, po žlicah dodajamo vodo oz. če je premokro, po žlicah dodajamo moko. Posodo s testom prekrijemo s suho krpo ter ga pustimo približno eno uro, da vzhaja.

Ta čas pripravimo omako. Paradižnike olupimo, jih narežemo na kocke in jih prepražimo na olivnem olju. Dodamo sol po okusu, rdečo papriko in baziliko oz. origano. Pražimo in mešamo, da se paradižniki razpustijo in voda izpari. Nastati mora lepa, gosta omaka. Ko je gotova, jo odstranimo s štedilnika, da se ohladi.

domača kvašena pica iz pečice

Vzhajano testo (Foto: Falajfl)

Pečico segrejemo na 180 stopinj in v času segrevanja naribamo sir ter preložimo vzhajano testo na pomokano ravno površino in ga pregnetemo. Nato ga s pomokanim valjarjem razvaljamo na približno takšno obliko kot je pekač, v katerem bomo peli. Uporabite nizek pekač, ki ste ga dobili skupaj s pečico.

Ko je testo razvaljano, ga preložimo na naoljen pekač in z rokama razporedimo tako, da zapolni celotno površino. Prelijemo ga z omako in obložimo s sirom ter ostalimi dodatki po izbiri.

domača kvašena pica iz pečice

Obložena pica pred peko (Foto: Falajfl)

Pico pečemo 30 minut na 180 stopinjah. Sir mora lepo zarumeneti, testo pa mora biti dobro pečeno.

Ko je jed gotova, jo razrežemo z nožem za razrez pice in kose prestavimo na krožnik ter na vrh dodamo rukolo ali motovilec, da bo obrok še bogatejši. Solatko lahko pokapljamo z balzamičnim kisom.

Ste vedeli?

Rukola je prava mala vitaminska in mineralna bomba ter je odličen vir vitamina K, vitaminov A, E in C, kompleksnih B vitaminov, folne kisline, kalcija in železa. Motovilec vsebuje vitamina A in C, ki bosta okrepila vaš imunski sistem, vitamin B6, ki pripomore k odpravljanju utrujenosti, poleg tega pa boste z njim dobili še železo, magnezij, kalij in folno kislino. Tako rukola kot motovilec sta vira vlaknin, ki jih telo potrebuje vsak dan, a se hitro zgodi, da pozabimo nanje.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Slap Kozjak ni naš najvišji ali največji slap, zagotovo pa je najbolj idiličen

  2. Pingback: Vložene gobe so priljubljena ozimnica in okusen dodatek sendvičem

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh