Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Domača pečena svinjska rebra | recept

svinjina, rebra, rebrca, pečenka
Slastna svinjska rebra med peko v pečici s prilogo (Foto: Falajfl)

Okusi

Domača pečena svinjska rebra | recept

Pečena svinjska rebra so ena tistih jedi, ki se tako čudovito priležejo tako v hladnih zimskih dneh kot na poletnem pikniku. Čar pečenih svinjskih reber je, da jih je neverjetno enostavno pripraviti. Svinjskih reber skoraj ni mogoče napačno speči. Vseeno pa se noben domači kuhar ne bo strinjal, kako jih je potrebno pripraviti, da bodo popolna. Zato se bomo izognili popolnosti in z našim receptom ciljali samo na božansko.

Sestavine

  • svinjska rebra s kožo, en kos teže 1 – 1,5 kg
  • žlica soli
  • črni poper (mleti in cel)
  • skodelica olja za peko
svinjina, rebra, rebrca, pečenka

Dobra rebrca potrebujejo le nekaj soli in popra, zato nikar ne pretiravajte z začimbami (Foto: Falajfl)

Priprava

Skrivnost odličnih pečenih svinjskih reber je v pripravi pred peko. Priprava mesa pred odhodom v pečico bo odločala o okusu končane jedi. Zato je pomembno, da meso začinimo dan pred peko.

Najprej je potrebno kos mesa temeljito oprati in posušiti s papirnato brisačo. Meso nato obrnemo s kožo navzgor in jo križasto zarežemo. Za to potrebujete oster nož, saj je koža odporna na rezanje, a ne obupajte. Če ne najdete dovolj ostrega noža, si pomagajte z nazobčanim, saj zaradi manjše stične površine lažje zareže v kožo.

Ko je koža zarezana, meso natrite z začimbami. Najpomembneje je, da celotno meso temeljito natrete s soljo. Mi smo uporabili grobo morsko sol Piranskih solin. Pomembno je, da s soljo ne pretiravate, saj boste tako izsušili meso, končna jed pa je lahko preslana. Za tem meso začinite z vam ljubimi začimbami. Obvezno uporabite mleti poper, po želji pa lahko dodate česen, rožmarin, timijan, origano in kar še najdete začimb v kuhinji. Nikakor ne pretiravajte, saj so rebrca sama po sebi dovolj sočna in ne potrebujejo preveč začimb.

Nazadnje meso rahlo prelijte z oljem, ki ga z rokami vtrete vanj. Rebra nato pustite počivati čez noč. Mi smo marinirali v isti posodi, v kateri smo rebra naslednji dan pekli. Čez noč so bila rebra v hladilniku, pokrita z aluminijasto folijo.

svinjina, rebra, rebrca, pečenka

K pečenim svinjskim rebrom se odlično podajo tipične slovenske priloge, kot so žganci, kislo zelje, repa in krompir. (Foto: Falajfl)

Pečenje

Rebra bomo pekli v pečici. Naš kos je tehtal poldrugi kilogram, zato smo se odločili za dokaj počasno peko v enem kosu. Rebra je moč pripraviti hitreje, če jih narežete in pečete pri višji temperaturi. Priporočamo peko v kosu, saj je jed tako sočnejša.

Pečico smo ogreli na 180°C in meso pekli poldrugo uro. Med peko meso večkrat zalijemo s tekočino, ki se nabere na dnu pekača. Vsake pol ure smo meso obrnili, da se je enakomerno popeklo. Ko so bila rebrca pečena, smo dvignili temperaturo pečice na 220°C in rebra 15 minut pekli s kožo obrnjeno navzgor. Koža se je hrustljavo zapekla in rebra so bila pečena.

Meso smo odstranili iz pečice in jih prestavili na pladenj ter jih ponovno prekrili s folijo za kakšnih 10 minut. Ta korak ni potreben, saj lahko jed postrežete takoj iz pečice. Medtem smo pripravili slastne ajdove žgance in kislo zelje v omaki. Tik pred serviranjem rebra narežemo na kose in jih serviramo s prilogami in kozarcem rdečega vina.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh