Umešana jajca so ena najbolj osnovnih jedi, kar jih je mogoče pripraviti. A samo zato, ker je jed preprosta, to ne pomeni, da ne more biti okusna. Še posebej, če jo pripravimo skrbno in s kakovostnimi sestavinami. Pozabite na dolgočasna umešana jajčka in si za zajtrk pripravite slastne divje šparglje z jajčki. S kančkom truda in ščepcem tehnike boste s preprostimi sestavinami ustvarili pravo kuharsko mojstrovino. A preden se divji šparglji z jajčki znajdejo na vaši mizi, bo potrebno skočiti v naravo.
Divji šparglji se od svojih gojenih bratrancev razlikujejo predvsem po debelini stebla. Divji šparglji so znatno tanjši, njihov okus pa je izrazitejši kot pri gojenih. Pri nas jih boste v aprilu in maju našli na Kraškem robu, v bližini Hrastovelj ali v nizki podrasti okoli utrdbe na Črnem Kalu. Divji šparglji pogosto rastejo skupaj z bodičevjem, zato bodite pri nabiranju previdni.
Divje šparglje operemo, posušimo in narežemo na približno dva centimetra velike koščke (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 1 do 2 osebi)
- 10 g divjih špargljev
- 3 sveža kokošja jajca proste reje
- 30 g masla
- žlička kisle smetane
- 2 rezini polbelega toast kruha
V kozico ubijemo tri jajca in dodamo rezino masla (Foto: Falajfl)
Priprava
Divje šparglje najprej narežemo na dva centimetra dolge koščke. V posodici ali lončku zavremo dva do tri decilitre soljene vode in na hitro pokuhamo šparglje. Zadošča dve do tri minute kuhe, da se šparglji rahlo zrahljajo.
Šparglje odcedimo in jih damo na stran. V opekaču ali težki kovinski ponvi popražimo oba kosa toast kruha, katera lahko rahlo poškropimo z ekstra deviškim oljčnim oljem.
Za pripravo jajčk potrebujemo kozico in ne ponve. V hladno kozico ubijemo tri jajca in dodamo maslo. Jajc ne solimo ali začinimo do samega konca priprave.
Med mešanjem jajca večkrat odstranimo s kuhalne plošče, saj se bodo še naprej kuhala v ponvi. Tako bodo jajca puhasta in slastna. (Foto: Falajfl)
Kozico postavimo na segreto grelno ploščo in začnemo z mešanjem. S kuhalnico pričnemo mešati jajca in maslo, ko se le-to topi. Za uspešno pripravo jedi bo potrebno skrbno nadziranje in ravnanje s toploto. Nikakor jajc ne pustite na kuhalni plošči ves čas, pač pa kozico občasno odstavite s štedilnika in nadaljujte z mešanjem.
To ponavljajte med nenehnim mešanjem jajc. Poleg skrbi za temperaturo jedi je neprekinjeno mešanje ključ do uspeha. Ko se prične jajčna zmes rahlo strjevati, jo takoj odmaknite s kuhalne plošče in nadaljujte z mešanjem. Toplota v ponvi zadošča, da se jajca še naprej kuhajo, ne da bi se preveč popekla.
Ko so jajca kuhana, dodamo žličko kisle smetane in jed solimo. Nazadnje dodamo še šparglje, ki smo jih prej pokuhali v slanem kropu. (Foto: Falajfl)
Jajca je potrebno med kuho nenehno mešati
Med mešanjem skrbite, da se jajca ne primejo na dno posode. Ta postopek bo potrebno ponoviti vsaj dva do trikrat, odvisno od toplote kuhalne plošče in vrste kozice, ki jo uporabljate. Ko so jajca skoraj skuhana, jih še zadnjič odstranite s kuhalne plošče ter jih mešajte, dokler niso skuhana.
Da bi se jajca ne razkuhala, je potrebno ustaviti postopek kuhanja, kar dosežemo z žličko hladne kisle smetane. Smetano vmešamo v jajca, da se ohladijo. Sedaj jajca začinimo s soljo ter vmešamo še tople šparglje.
Toast kruhke popečemo v ponvi ali opekaču. Za boljši okus jih rahlo poškropimo z olivnim oljem. (Foto: Falajfl)
Popečene kruhke obložimo s slastnimi divjimi šparglji z jajčki ter jih postrežemo. Jed zadošča za eno do dve osebi. Če želite skuhati več jajc, preprosto prilagodite druge sestavine in čas kuhe.
Pa dober tek!
Pingback: Divji šparglji v smetanovi omaki s testeninami so prava kraška pojedina