Divji šparglji v teh pomladnih dneh kar kličejo nabiralce, da se podajo na lov za njimi. Našli jih boste na istrskih tleh, v Vipavski dolini in na Krasu. Po pravilniku, ki je v veljavi na naših tleh, jih lahko naberete do enega kilograma na dan.
Divji šparglji so močnejšega okusa kot gojeni, so pa obenem znatno tanjši. Bogati so s koristnimi rudninami in vitamini, okus pa morda resda ni vsakomur po godu. Če ste ljubitelj divjih špargljev, potem zagotovo že imate svoje najljubše recepte, po katerih posežete. Falajflovci priporočamo divje šparglje z jajčki, za katere smo že delili recept, tokrat pa predstavljamo šparglje v smetanovi omaki s testeninami.
Šopek divjih špargljev postavimo v kozarec z vodo, da ostanejo sveži (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 2 osebi)
- 40 g divjih špargljev
- 250 g fužev
- 25 g masla
- 200 ml smetane za kuhanje
- 2 do 3 dcl suhega belega kraškega vina, npr. Malvazije
- ščepec soli
Priprava
Ker bomo pripravili primorsko-kraško jed, je prav, da uporabimo kvalitetne sestavine s te regije: testenine naj bodo fuži in belo vino naj bo s Krasa (Foto: Falajfl)
Za pripravo jedi uporabimo le tiste dele steblov divjih špargljev, ki so mehki. Umijemo jih in narežemo na dobra dva centimetra dolžine. Medtem osolimo in zavremo vodo za fuže in sledimo navodilom na embalaži glede časa kuhanja.
Očiščeni in narezani šparglji (Foto: Falajfl)
V ponvi segrejemo maslo in na njem z malo soli popražimo šparglje, da se zmehčajo in postanejo bolj žive zelene barve. Nato jih zalijemo z 2 dcl vina in na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da tekočina povre.
Šparglji na maslu (Foto: Falajfl)
Nato k špargljem vmešamo smetano za kuhanje in pustimo, da še nekaj časa vre. Po potrebi zalijemo z malo vina. Če je smetanova omaka premalo slana, jo dosolimo. Ko so fuži kuhani, jim odlijemo vodo in jih prestavimo na krožnike, na katerih bomo jed servirali. Testenine prelijemo s smetanovo omako s šparglji in takoj postrežemo. Zraven ponudimo belo vino, ki nam je ostalo v steklenici.
Pa dober tek!