Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Čompe – krompir s skuto | recept

čompe, krompir, recept, skuta
Slastne čompe so odlična priloga domačim mesnim jedem (Foto: Falajfl)

Okusi

Čompe – krompir s skuto | recept

Kuhan krompir je temelj slovenske kuhinje. Od prihoda k nam je krompir izpodrinil repo in kolerabo ter postal najbolj priljubljena priloga slovenskih kuharic. Receptov za jedi s krompirjem je več kot gomoljev, ki jih vsako leto poberemo iz zemlje, mi pa bomo tokrat pripravili tradicionalno jed s Bovškega, čompe. Pravzaprav čompe ni ime jedi, pač pa narečno ime za sam krompir. A če boste v dolini Soče naročili čompe, vam bodo krompir postregli s slano ovčjo skuto.

čompe, krompir, recept, skuta

Ko je krompir opran, zarežemo v lupino. Tako se bo slana voda lažje vpila v meso gomolja. (Foto: Falajfl)

Sestavine za čompe (za 4 osebe)

  • 500 g krompirja
  • 200 g ovčje ali goveje skute

Priprava

Krompir pred kuho temeljito operemo in zarežemo. Krompirja ne lupimo, pač pa ga bomo kuhali s kožo. Zareza pomaga, da se krompir enakomerno nasoli, ko se kuha v slanem kropu. Opran krompir nato skuhamo v vreli vodi, dokler ni v notranjosti mehak. Če kuhate večje gomolje, so bo jed kuhala dlje kot če bi bili manjši. Trdnost občasno preverimo z nožem.

čompe, krompir, recept, skuta

Skrivnost dobrega nadeva je v dobrih sestavinah. Mi smo čompe namazali s pristno tolminsko skuto, ki smo jo rahlo solili s tradicionalno soljo Sečoveljskih solin. (Foto: Falajfl)

Medtem, ko se krompir kuha, je čas, da pripravimo namaz. Najbolj osnoven namaz je skuta. Mi smo zavoljo avtentičnosti uporabili nepasirano tolminsko skuto mlekarne Planika iz Kobarida. Skuto solimo po okusu, po želji pa lahko dodamo tudi druge začimbe, kot je poper ali peteršilj. Odločili smo se, da ostanemo kar najbližje izvirnemu receptu, zato z začimbami nismo pretiravali. Navsezadnje so imeli naši predniki težave že z nakupom soli, ki so jo bili primorani kupovati pri preprodajalcih.

čompe, krompir, recept, skuta

Čompe postrežemo še tople z namazom ali pa namaz ponudimo ločeno in jedcem prepustimo, da sami izberejo, koliko skute želijo na svojih čompah (Foto: Falajfl)

Ko je krompir kuhan, ga narežemo na polovičke in počakamo kakšno minuto, da se krompir uleže. Polovice prestavimo v skledo ali pa jih naložimo na krožnik in premažemo s skuto. Gospodinje so v časih čompe in skuto na mizo postavile ločeno, za namaz pa so poskrbeli jedci sami. 

Čompe s skuto so preprosta, a avtentična slovenska jed, ki jo lahko postrežete kot prilogo mesnim in drugim jedem. Odlično se priležejo npr. h kmečkim rebrom ali k pečenemu piščancu, seveda pa jih lahko postrežemo tudi za malico kot samostojno jed.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh