Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Čokoladni pralineji za valentinovo | recept

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept
Čokoladni pralineji, na katere ste lahko ponosni. Videti bodo tako dobro, da vam nihče ne bo verjel, da ste jih izdelali sami. (Foto: Falajfl)

Okusi

Čokoladni pralineji za valentinovo | recept

Za valentinovo si tradicionalno izmenjujemo romantična darila, kot so cvetlice in čokolada. Police trgovin so v začetku februarja polne bonbonjer raznovrstnih oblik, velikosti in cenovnih razredov. Če želite s svojim darilom resnično izstopati od povprečja, potem ni boljšega, kot da ga pripravite sami. Predstavili smo vam že, kako speči valentinove mafine rdeči žamet in torto rdeči žamet, dve klasični valentinovi sladici. A domači čokoladni pralineji, polnjeni s slastno sadno sredico, bodo tisti, ki bodo očarali še tako petične sladkosnede. Priprava vam ne bo vzela ogromno časa, saj boste za ročno narejene čokoladne pralineje porabili največ dve uri.

Poleg običajnih kuhinjskih pripomočkov boste za pripravo praline čokolad potrebovali še termometer za hrano, modele, vrečko ali brizgalko za polnjenje in strgalo. Mi smo uporabili komplet za izdelavo čokolad, kupljen pri pohištvenem gigantu, ki slovi po mesnih kroglicah. Navsezadnje ne gre pričakovati, da si bo vsak kuhar privoščil profesionalno opremo, če lahko s poceni nadomestki dosežemo odlične rezultate. Termometer smo naročili z Daljnega vzhoda in nas je stal manj kot dva evra. Pa poglejmo, kakšne rezultate lahko dosežemo z osnovno opremo.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Čokolado pred topljenjem narežemo na drobne koščke. Tako se bo čokolada hitreje in bolj enakomerno stopila. (Foto: Falajfl)

Sestavine (za cca. 40 malih pralinejev po 5 g)

Praline

  • 300 g mlečne čokolade

Polnilo

  • 60 g bele čokolade
  • 50 ml sladke smetane
  • pest zmrznjenih malin
  • 50 ml vode
  • 2 jedilni žlici kristalnega sladokrja
  • 1 čajna žlička mletega kardamoma

Tempiranje čokolade za ovojnice pralinejev

Zagotovo najzahtevnejši del priprave praline čokolad je v izdelavi čokoladnih čašic. Ker želimo, da je čokoladni ovoj čvrst in hrustljav, je potreben kanček črne magije. Namesto čarobne palice bomo uporabljali termometer, na katerega se bomo zanašali. Prvi korak pri pripravi ovojev je rezanje čokolade. To z nožem narežemo na majhne koščke. 200 g čokolade prestavimo v stekleno posodo, preostanek pa spravimo na stran. V stekleni posodi bomo čokolado topili.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Ko je čokolada dosegla želeno temperaturo, z njo napolnimo modele (Foto: Falajfl)

Za topljenje čokolade v dovolj veliko posodo nalijemo nekaj cm vode in jo zavremo. Moč zmanjšamo toliko, da voda rahlo brbota in nad vodno kopel postavimo stekleno posodo. Pazimo, da se dno posode ne dotika vode. Čokolado mešamo, dokler se ne stopi. Ko je zmes že enotna, izmerimo temperaturo in nadaljujemo z mešanjem, dokler ne doseže 46°C. Posodo nato prestavimo na kuhinjski pult in nadaljujemo z mešanjem. Postopno dodajamo čokolado, ki smo jo prej dali na stran. Med stalnim mešanjem dodajamo hladno čokolado, dokler se zmes ne ohladi na 30°C. Poskrbimo, da v zmesi ni več celih koščkov čokolade.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Odvečno čokolado postrgamo, modele pa potolčemo ob pult, da se znebimo zračnih mehurčkov (Foto: Falajfl)

Sledi najbolj zahteven del postopka, vnovično segrevanje čokolade. Naš cilj je dvigniti temperaturo do 31,5°C. Stekleno posodo postavimo nazaj nad vodno kopel za nekaj sekund in jo ponovno odstavimo. Med mešanjem spremljamo naraščanje temperature. To ponavljamo, dokler temperatura čokoladne zmesi ne doseže želene temperature. Čokolade nikoli ne pustite predolgo nad vodo, saj se posoda hitro segreje in nato toploto počasi prenaša na čokolado. Če ciljno temperaturo presežete za pol stopinje, si s tem ne belite glave. Ker uporabljamo mlečno čokolado, ki ne doseže visokega sijaja črne čokolade, manjša odstopanja od popolnosti niso tako zelo opazna.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Za polnilo najprej v vodni kopeli stopimo belo čokolado, ki ji bomo kasneje dodali sladko smetano (Foto: Falajfl)

Priprava sadnega polnila

Čokoladne praline bomo napolnili s slastno kremo iz bele čokolade, malin in eksotičnega kardamoma. Kardamom je začimba z indijskega polotoka z značilnim ostrim okusom. Sodi med žlahtne začimbe, saj sta dražja le vanilija in žafran. Kardamom je moč dobiti v vsaki bolje založeni samopostrežni trgovini. 

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Sadno kašo po žlicah vmešamo v stopljeno belo čokolado (Foto: Falajfl)

Podobno kot za ovoje, bomo tudi polnilo pripravljali nad vodno kopeljo, le da brez termometra. Najprej priravimo maline tako, da v posodo pretresemo zamrznjene maline, sladkor in vodo. Na zmerni temperaturi mešamo, dokler voda ne zavre in maline ne prično razpadati. Po približno desetih minutah kuhanja bo nastala gosta sadna kaša. V vodni kopeli nato stopimo belo čokolado in dodamo smetano. Med mešanjem postopno dodajamo vroče maline. Ker je sadna kaša topla, jo v čokolado dodajamo postopno, da temperatura čokolade ne naraste. Na koncu začinimo s kardamomom in prestavimo v vrečko ali brizgalko za polnjenje.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Pripravljeno polnilo prestavimo v primerno brizgalko, ki nam omogoča natančno polnjenje čokoladnih čašic (Foto: Falajfl)

Izdelava čašic pralinejev in polnjenje

Pred uporabo modele za čokolado temeljito operemo in posušimo s suho krpico. Pomembno je, da so modeli povsem suhi, preden v njih nalijemo čokolado. Temperatura čokolade bo okoli 30°C, zato s sušilcem za lase segrejte modele toliko, da bodo le par stopinj hladnejši od polnila. Nato čokolado do vrha nalijemo v modele. Odvečno čokolado postrgamo s strgalom. Z modeli večkrat udarimo po mizi, da se znebimo zračnih mehurčkov. Zatem modele obrnemo na glavo in odtočimo odvečno čokolado. Enako ponovimo z drugim modelom. Naši modeli so bili narejeni za 21 majhnih čokoladnih pralinejev, zato smo s čokolado napolnili dva.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Čašic ne napolnimo do vrha, pač pa pustimo približno tretjino za spodnjo plast čokolade. Ko je model poln, ga večkrat potresemo, da se polnilo enakomerno porazdeli. (Foto: Falajfl)

Čokolado damo na stran za približno 10 minut, da se čašice strdijo. Priporočamo hlajenje v hladni sobi pri približno 10 – 15°C. Ko se čokolada strdi, jo napolnimo s sadnim polnilom. Tega smo pretresli v brizgalko za polnjenje, zaradi velikosti naših modelov pa smo uporabili nastavek z majhno odprtino. Vsako praline čašico napolnimo do dveh tretjin. Postopek ponovimo na vseh čokoladnih čašicah. Modele ponovno potolčemo ob pult, da se znebimo zračnih mehurčkov. Zatem model znova premažemo s čokolado in postrgamo ostanek. Ker se je v tem času temperatura spustila, čokolado ponovno segrejemo nad vodno kopeljo in pazimo, da ne presežemo temperature 31,5°C.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Ko so čokoladni pralineji ohlajeni, jih odstranimo iz modelov. Brez skrbi, če niso videti kot tisti iz trgovine, saj je tudi v tem čar doma izdelanih slaščic. (Foto: Falajfl)

Slastni čokoladni pralineji

Modela prestavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada ohladi. Čakanje ne bo dolgo, saj so pralineji pripravljeni v slabe četrt ure. Nato sledi ključni trenutek, ko je pralineje potrebno ločiti od modelov. Če uporabljate kakovostne modele, s tem ne bi smelo biti težave. Zadošča, da še zadnjič postrgate odvečno čokolado in z modelom, obrnjenim na glavo, trdno udarite ob pult. Mi smo na delovno površino postavili papir za peko, da smo prestregli letečo čokolado. Žal so tu modeli pokazali svojo največjo slabost, saj je bila plastika preprosto pretanka in se čokolada med krčenjem ni ločila od modela. Ker smo čokolado tempirali, je bil ovoj dovolj čvrst, da se ni zlomil, ko smo model potisnili z druge strani in čokolade so hitro polnile našo skledo.

čokolada, praline, pralineji, valentinovo, recept

Iz omare vzamemo najbolj nenavaden kos posodja, kar ga premoremo in po njem razporedimo plod našega dela. To je dovolj dobro za Facebook in Instagram. (Foto: Falajfl)

Čokoladne pralineje za valentinovo lahko preložite v ročno narejeno škatlo ali pa jih prestavite v rustikalen steklen kozarec ter ga okrasite s pentljo in ročno napisanim posvetilom. Prepričani smo, da bo vaše darilo za valentinovo doživelo topel sprejem. Ker nekateri ne bodo verjeli, da ste naredili tako prefinjen izdelek, nekaj pralinejev napolnite s soljo in poprom ter jih ponudite nejevernim tomažem. A pazite, da ne pozabite, kateri pralineji skrivajo slano presenečenje!

Pa dober tek in veselo praznovanje!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Valentinova girlanda iz papirnatih src je enostavna za izdelavo

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh