Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Čokolada z goji jagodami | recept

pregrešno dobra čokolada
Slastna čokolada z goji jagodami je lahko odlično darilo (Foto: Falajfl)

Okusi

Čokolada z goji jagodami | recept

Čokoladne tablice sodijo med najbolj priljubljene poslastice. Ni je trgovine, ki bi poleg osnovnih življenjskih potrebščin ne prodajala tudi tablic čokolade. A čeprav je čokolado moč kupiti skoraj povsod, pa jo le redko pripravimo doma. Razlog je zagotovo v težavnosti priprave čokolade, ki od slaščičarja terja preciznost in natančnost. Čokolada je namreč kompleksna mešanica maščob in sladkorjev, ki se pravilno zlije le, če smo zelo pozorni na temperaturo in videz čokolade. Ker nima vsak potrpljenja in specializirane opreme, smo pripravili enostaven recept za pripravo slastne čokolade. Naša čokolada z goji jagodami, kardamomom in soljo s sivko je lahko tudi čudovito darilo.

Osnovne sestavine: kuvetura in goji jagode (Foto: Falajfl)

Sestavine za preproste čokoladne tablice (3 kosi po 75 g)

  • 300 g mlečne čokolade za topljenje
  • zavitek goji jagod
  • groba sol za posipanje (z okusom sivke)
  • pol čajne žličke mletega kardamoma
vlivanje čokolade

Vlivanje tablic čokolade (Foto: Falajfl)

Priprava

Skrivnost priprave čokolade je v postopku, ki mu pravijo tempiranje. Z ogrevanjem in ohlajevanjem čokolade do želene temperature dosežemo bleščečo in hrustljavo skorjo, ki se kar topi v ustih. Kot smo se naučili med pripravo domačih pralinejev, je to vse prej kot preprosto opravilo. Naša čokolada z goji jagodami pa mora biti enako preprosta in slastna! Zato smo našli bližnjico, ki omogoča pripravo čokoladnih tablic brez natančnega merjenja.

goji jagode in sol s sivko

Goji jagode in sol s sivko na tablicah čokolade (Foto: Falajfl)

Tempiranje brez termometra

Skrivnost je v topljenju čokolade, ki jo pred tem postopkom narežemo na majhne koščke. Čokolado bomo topili v vodni kopeli, zato potrebujemo dve posodi. V večjo nalijemo nekaj centimetrov vode, v manjši pa bomo topili čokolado na vodni pari. Pazite, da se manjša posoda ne dotika vode. Nato vodo zavremo in zmanjšamo moč gretja na najnižjo vrednost.

čokolada

Pregrešna dobrota (Foto: Falajfl)

Tretjino nadrobljene čokolade damo na stran, preostanek pa pretresemo v posodo in rahlo premešamo. Nato brez dodatnega mešanja počakamo, da se stopi približno dve tretjini čokolade. Zatem jo občasno mešamo, dokler se v celoti ne raztopi. Ko je čokolada topla na otip, jo začinimo s pol žličke mletega kardamoma ali druge začimbe po okusu. Nato dodamo preostalo čokolado, premešamo in posodo postavimo na hladno površino.

čokolada z goji jagodami

Takšna čokoladna tablica je lahko tudi izvrstno darilo (Foto: Falajfl)

Čokolado občasno mešamo, dokler se ne ohladi. Med ohlajevanjem bodo kristali iz dodane čokolade omogočali, da se čokolada zlije v popolno zmes za vlivanje tablic. Čeprav ta postopek deluje zadovoljivo, rezultati nikakor niso enaki, kot če čokolado tempiramo po tradicionalnem receptu.

eksplozija okusov

Dekadentna mešanica okusov (Foto: Falajfl)

Izdelava čokoladnih tablic

Ohlajeno čokolado vlijemo v modele za čokoladne tablice. Uporabljajte trde modele in ne silikonskih, saj slednji ne držijo oblike. Čokolado enakomerno razporedimo po modelih in postrgamo višek. Modele večkrat previdno potolčemo po delovnem pultu, da se znebimo zračnih mehurjev. Nato dno tablic potresemo z goji jagodami in soljo. Priporočamo uporabo aromatizirane soli za boljši okus. Mi smo uporabili sol s sivko, odlično pa se poda tudi sol z rdečim vinom. Počakajmo, da se tablice ohladijo.

čokolada in goji jagode

Pripravite lahko tudi črno ali belo čokolado (Foto: Falajfl)

Ko so tablice ohlajene, jih stresemo na trdno podlago. Če se ne želijo ločiti od modelov, pomeni da tempiranje ni uspelo. Da delo ne gre v nič, modele za četrt ure postavite z zamrzovalnik. Nizka temperatura bi morala poskrbeti, da se čokolada dovolj strdi, da bo rade volje skočila iz modela. Čokoladne tablice zavijemo v celofan in okrasimo z ostanki zavijalnega papirja. Takšna čokolada z goji jagodami in kardamomom je odlično darilo za vsakega sladkosneda.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh