Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Božični sacher mafini | recept

mafini, sacher, božič, božična sladica
Božični mafini bodo popestrili vsako praznično mizo (Foto: Falajfl)

Okusi

Božični sacher mafini | recept

Božični mafini, kot vam jih predstavljamo v tem receptu, so bogata, lepa in okusna božična sladica. Za osnovo smo uporabili sacher recepturo in iz nje spekli mafine, ki smo jih nato glazirali s sadnim okusom, kot se za sacher pecivo spodobi, in na koncu okrasili z zeleno kremo v obliki božičnih venčkov.

Takšna sladica bo nedvomno pritegnila pozornost, popestrila praznično mizo in pričarala božično vzdušje. Priprava takšnih božičnih mafinov je nekoliko zahtevnejša kot pri običajnih, saj vključuje nekaj korakov več, a je končni izdelek vsekakor vreden vsega vloženega časa in truda. Saj so prazniki in takrat se radi malo bolj potrudimo, kajneda? Poleg božičnih mafinov lahko pripravite tudi nadvse okusno in čudovito božično rolado.

Sestavine (za cca. 16 mafinov)

Biskvit

  • 80 g bele večnamenske moke
  • 100 g margarine
  • 100 g sladkorja
  • 180 + 90 g temne čokolade
  • 3 jajca
  • ½ vrečke pecilnega praška

Glazura

  • 1 vrečka limonine glazure (npr. Dr. Oetker Kuchen Glasur, okus Zitrone)
  • 50 g temne čokolade
  • 20 g margarine

Krema in dekor

  • 1 zavitek vanilijeve šlag kreme
  • 1,2 dcl hladnega mleka
  • 1 tuba zelene barve za živila
  • 50 g rdeče tičino mase/fondanta (lahko tudi v beli barvi; obarvamo z rdečo barvo za živila)

Priprava biskvitne mase za božične mafine

mafini, sacher, božič, božična sladica

Limonina glazura, temna čokolada, zvezdice, zelena barva in rdeča tičino masa za okrasitev božičnih mafinov (Foto: Falajfl)

Najprej pripravimo biskvitno maso za mafine. 180 g čokolade raztopimo v vodni kopeli, ki jo naredimo tako, da uporabimo dve posodi. Spodnja naj bo večja, kamor nalijemo vodo, zgornja pa manjša, ki jo postavimo na spodnjo in pri tem pazimo, da se voda ne dotika dna manjše posode. Segrevamo pri zmerni temperaturi in počakamo, da se čokolada raztopi. Nato odstavimo s štedilnika. Preostanek temne čokolade (90 g) narežemo na drobne koščke.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Narezana temna čokolada (Foto: Falajfl)

V ločeni posodi stepemo beljake in četrtino sladkorja v čvrst sneg. Postavimo na stran in v novi posodi vmešamo preostanek sladkorja in stopljeno margarino. Tej margarini dodamo rumenjake in stepemo v homogeno zmes. Rumenjakovo kremo vlijemo v posodo s stopljeno čokolado in dobro premešamo. Postopno dodajamo moko in pecilni prašek ter ves čas mešamo, da dobimo res gladko maso. Dodamo narezane koščke čokolade in na koncu na roke previdno vmešamo še beljake.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Beljake na hitro vmešamo ročno (Foto: Falajfl)

V pekač za mafine postavimo papirčke in jih nadevamo z biskvitno maso. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah dobrih 20 minut oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v mafin, čist in suh.

Glaziranje božičnih mafinov

Mafine nato nekoliko ohladimo in pripravimo preliv. V vodni kopeli raztopimo limonino glazuro in z njo prekrijemo polovico vseh mafinov. To storimo tako, da mafin obrnemo na glavo in ga potopimo v limonino glazuro.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Limonina glazura v vodni kopeli (Foto: Falajfl)

V ostanek limoninega preliva zamešamo temno čokolado in margarino ter premešamo, da se sestavine raztopijo in združijo. Po potrebi vodo v vodni kopeli ponovno segrejemo.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Temna glazura (Foto: Falajfl)

Glaziramo še preostanek mafinov in jih povsem ohladimo.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Glazirani mafini se morajo ohladiti pred okraševanjem s kremo, sicer se bo le-ta stopila (Foto: Falajfl)

Okraševanje božičnih mafinov

Ta čas stepemo šlag kremo, v katero zamešamo zeleno barvo za živila. Prestavimo jo v vrečko za okraševanje in pustimo v hladilniku, dokler se mafini ohlajajo.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Če nimamo zelene barve za živila, lahko uporabimo tudi rumeno in modro (Foto: Falajfl)

Iz tičino mase izdelamo toliko pentljic, kot imamo mafinov.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Pentljice oblikujemo po svojih željah, a naj bodo majhne, da ne bodo prekrile kremnega venčka (Foto: Falajfl)

Nato na vsak mafin nabrizgamo venček, ga okrasimo z zvezdicami za dekoracijo in na vsakega položimo rdečo pentljo.

mafini, sacher, božič, božična sladica

Če boste božične mafine pripravili dan prej, namesto šlag kreme naredite masleno kremo, da se tičino masa ne bo stopila (Foto: Falajfl)

Pa dober tek in lepe praznike!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh