Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Božična rolada | recept

Končana rulada je slasten praznični posladek (Foto: Falajfl)

Okusi

Božična rolada | recept

Al’ prav piše se “rulada” al’ “rolada”? Najbolj prav ruláda, a SSKJ dovoli tudi ‘rolado’, čeprav le pogovorno. ‘Falajfl’ se ne obremenjuje #pravopis

Božič se pripeti enkrat okoli najdaljše noči v letu, ko je na severni polobli zelo temno in sila mrzlo. Nekdaj, ko smo vse domove greli z drvi, so domači za božično noč izbrali najboljše poleno. Standardi izbire niso povsem jasni, a če so bili naši predniki zadovoljni, smo srečni tudi mi (#yulelogsmatter). Danes takšnih ognjišč v domovih (povečini) ni več, zato naj vašo božično mizo krasi najboljša rulada kar smo jih jedli.

Sestavine

Biskvitno testo

 • 100 g moke
 • 120 g mletega sladkorja
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 • 3 jajca

Nadev

 • 1 zavojček kreme za stepanje (Šlag krema)
 • 1 zavojček sredstva za strjevanje (kremfix)
 • 3/4 350 g kozarca lešnikovega namaza (npr. Nutella)
 • 3/4 350 g kozarca gladkega arašidovega  namaza

Premaz

 • 2x 100 g črne čokolade
 • 50 g masla

Priprava

Rulada se pripravlja v treh korakih, najbolj zahteven katerih je priprava biskvita. Najprej ločimo jajca na rumenjake in beljake ter slednje stepemo v sneg. To storimo z električnim mešalnikom in povsem brez milosti. V drugi posodi ljubeče združimo rumenjake, mleti in vanilijev sladkor ter penasto stepemo. Moko presejemo vkup s pecilnim praškom in skupaj s snegom vmešamo v stepene rumenjake. Previdno vmešamo v viskozno maso. Če se nam zdi zmes preveč gosta, po žlicah dodajamo vročo vodo, dokler masa ne postane dovolj tekoča.

Rumenjake in beljake ločimo (Foto: Falajfl)

Plitev pekač obložimo s povoščenim papirjem (peki papir) ter ga po vrhu omastimo z nekaj kapljicami rastlinskega olja. Zmes na prst debelo namažemo po pekaču in ga pečemo v predsegreti pečici 8 do 10 minut pri 180°C. Ko je biskvit pečen, ga pretresemo na vlažen prtič, ki smo ga prej na tanko potresli s škrobom ali mletim sladkorjem. Še vroč biskvit previdno zvijemo v obliko rulade. Pri tem pazimo, da testo ne poči. Tu previdnost ni odveč, pravzaprav je skoraj obvezna. Upamo, da ste pred zvijanjem z zadnje strani biskvita odstranili peki-papir, kajti kasneje bo to težje. Rulada se bo sedaj v miru ohlajala. No, biskvit, ki bo rulada postal.

Pečen biskvit previdno zvijemo (Foto: Falajfl)

Drugi korak je priprava nadeva. V tretji posodi stepemo Šlag kremo po navodilih proizvajalca in trdilo kremfix. Ko je zmes pripravljena, vanjo vmešamo kremi iz lešnikov in arašidov. Ohlajeno rulado odvijemo in po notranji strani namažemo s kremo in zvijemo nazaj v rulado. Zadnjo četrtino rulade odrežemo in položimo pod ostrim kotom k ostalemu delu rulade, da je videti kot deblo. Z uporabo ostrega noža je mogoče doseči čudeže. Ostale napake skrije preliv.

Rulado oblikujemo v obliko debla (Foto: Falajfl)

Ostane nam le še priprava preliva, za katerega bomo potrebovali dve tablici črne čokolade in 50g masla. Sestavine stopimo v vodni kopeli. To pomeni, da v večjo posodo nalijemo za prst ali dva vode ter jo zavremo. Nad brbotajočo vodo položimo manjšo posodo, dno katere se ne sme dotikati same vode, in v njej topimo čokolado. To storimo zato, ker je tako prav. Ko je zmes pripravljena, jo previdno prelijemo čez rulado. Ko se nekoliko ohladi, z vilico vrišemo črte in dodamo Rafaelo kroglice (ki dobro oponašajo snežne kepe), ko pa je povsem hladna, jo še dokončno okrasimo s sladkorjem za posipanje (ki dobro oponaša sneg).

Čokoladen preliv na deblu (Foto: Falajfl)

Božično rulado postrežemo kot sladico ob praznični večerji s kavo, odlično pa se poda tudi ob sladke kremne likerje. Pa dober tek.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Božični mafini z sacher biskvitno podlago in okrašeni s prazničnimi venčki

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh