Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Bombardino, pijača s smučišč | recept

Bombardino, koktejl, smučišče, smetana, jajčni liker
Bombardino pogreje v mrzlih, zasneženih zimskih dneh (Foto: Falajfl)

Okusi

Bombardino, pijača s smučišč | recept

Bombardino je pijača, ki je priljubljena v zimskem času na smučiščih, predvsem v Italiji. Bombardino postrežemo topel in s sladko smetano na vrhu. Svoje ime naj bi ta jajčni liker dobil zaradi svoje temperature in visoke vsebnosti alkohola, ker naj bi zaradi tega bil “prava bomba”.

Vsekakor bombardino pogreje premraženega zimskega duha in ni presenetljivo, da je pijača takšen hit med smučarji. Pripravimo pa ga lahko tudi sami doma, ker je v svoji zasnovi to “le” jajčni liker. Za razliko od običajnih jajčnih likerjev mora vsebovati več alkohola, vsekakor pa vam priporočamo, da ga pripravite po svojem okusu in dodajte toliko žganja, kot je vam prav.

Sestavine (za cca. 1 liter)

Liker

  • ½ l mleka
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • 2,5 dcl žganja (konjaka ali vinjaka)
  • 4 jajčni rumenjaki
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 6 jedilnic žlic sladkorja
  • ½ čajne žličke nastrganega muškatnega oreščka
  • ⅓ čajne žličke mletih klinčkov
  • ⅓ čajne žličke cimeta

Smetana

  • stepena sladka smetana
  • naribana čokolada (ali čokolada v prahu, lahko tudi cimet)

Priprava

Rumenjake in sladkor penasto umešamo.

Bombardino, koktejl, smučišče, smetana, jajčni liker

Rumenjaki in sladkor morajo tvoriti penasto zmes (Foto: Falajfl)

V drugi posodi, takšni, ki je primerna za štedilnik, zmešamo mleko in sladko smetano ter segrevamo. Dodamo  muškatni orešček, klinčke in cimet. Preden zavre, odstranimo s štedilnika. Nato to mleko s smetano počasi vlivamo v penasto jajčno zmes in pri tem ves čas stepamo pri nizki hitrosti.

Bombardino, koktejl, smučišče, smetana, jajčni liker

Mleko vlijemo k rumenjakom (Foto: Falajfl)

Posodo postavimo na štedilnik in zmes segrevamo ter jo ves čas mešamo, da se začne zgoščevati, a pazimo, da ne zavre! Ko je jajčna zmes zgoščena, jo odstavimo s številnika in prilijemo žganje ter vse skupaj dobro premešamo.

Bombardino, koktejl, smučišče, smetana, jajčni liker

V jajčno zmes vlijemo žganje po izbiri (Foto: Falajfl)

Bombardino postrežemo topel in s smetano in naribano čokolado (ali cimetom) na vrhu. 

Bombardino, koktejl, smučišče, smetana, jajčni liker

Bombardino je pijača, ki se pije topla v mrzlih dneh, še posebej po napornem dnevu na smučarskih strminah (Foto: Falajfl)

Pa na zdravje!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Recept za apfelstrudl koktejl, pijačo, ki ima okus po jabolčnem zavitku

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh