Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Biskvit s češnjami | recept

Bisvitno pecivo iz svežih češenj
Biskvitno pecivo, pripravljeno iz svežih češenj (Foto: Falajfl)

Okusi

Biskvit s češnjami | recept

Češnje so v sorodu s slivami in izvirajo iz Daljnega vzhoda, od koder so se razširile po celem svetu. Češnja predstavlja značilno japonsko drevo.

Čas češenj je pred vrati, prve so se pravzaprav že znašle na policah prodajaln. Najboljše so seveda sveže obrane, ki si jih privoščimo kar v senci drevesa. Doma pa si zaželimo česa češnjevega iz pečice.

Namesto klasičnega študlja ali mafinov vas bomo tokrat popeljali skozi postopek priprave in peke biskvita z mnogo češnjami na vrhu.

Sestavine za češnjev preliv

  • 3 skodelice razkoščičenih češenj
  • 3/4 skodelice rjavega sladkorja
  • nekaj žlic jedilnega škroba (gustin)
  • 1/4 kozarca navadne vode

Sestavine za biskvit

  • 1 in 1/2 skodelice namenske bele moke, tip 500
  • 1 jedilna žlica pecilnega praška
  • 1/4 skodelice zmehčane margarine
  • 1/4 skodelice roiboosovega čaja
  • 4 jedilne žlice medu
  • 2 jajci
  • nekaj kapljic vanilijeve esence

Priprava biskvita

Najprej pripravimo češnjev preliv. Predlagamo, da vsaj eno uro prej, da se lahko dovolj ohladi. Sveže češnje operemo in jih razkoščičimo.

Biskvit s češnjami

Sveže češnje očistimo in razkoščičimo (Foto: Falajfl)

Češnje in sladkor stresemo v lonec, premešamo in kuhamo, dokler ne zavre. Nato v kozarec, ki je do 1/4 napolnjen z mlačno vodo, dodamo nekaj žlic jedilnega škroba (recimo 2-3 za začetek). Škrob dobro premešamo in vlijemo k češnjam ter pustimo, da vse skupaj še nekaj časa vre. Po potrebi dodajamo še malo škroba, raztopljenega v vodi. Nastati mora gosta češnjeva krema. Ko je pripravljena, jo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se dodobra ohladi.

Ko je češnjeva krema ohlajena, pripravimo biskvitno zmes za naš biskvit s češnjami. Pripravo pričnemo z mokrimi sestavinami (margarina, med, roiboosov čaj, rumenjaka, vanilijeva esenca), ki jih dobro premešamo. V ločeni posodi zmešamo moko in pecilni prašek. Beljaka stepemo ter ju izmenično z mešanico moke in pecilnega praška dodajamo k mokrim sestavinam.

Pekač premažemo z margarino ali oljem in vanj vlijemo nekje 3/4 biskvitne mase. Z žlico jo porazdelimo po celotnem pekaču in čez to enakomerno prelijemo ohlajen češnjev nadev. Kar nam je ostalo bisvitne mase, z žlico v kupčkih naložimo preko češenj.

Biskvit s češnjami

Pečen biskvit s češnjami (Foto: Falajfl)

Biskvit s češnjami pečemo 30 do 35 minut na 180 stopinjah C.

Pa dober tek!

Biskvit s češnjami

Biskvit s češnjami postrežemo s kavo ali čajem (Foto: Falajfl)

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh