Bezeg je eden klasičnih okusov pozne pomladi, ki napoveduje poletje. Cvetovi, ki jih naberemo, največkrat najdejo svojo pot do bezgovega sirupa, šabese ali pa jih ocvremo.
Ko se boste v teh toplejših dneh potikali po naravi in s sprehoda prinesli svež bezeg, vam predlagamo, da z njimi pripravite nekaj malce drugačnega. V svetu in pri nas postajajo vedno bolj iskane sladice delikatnega bezgovo-limoninega okusa: od piškotov do tort in vsega vmes. Mi vam predlagamo bezgove mafine z limono, ki bodo nadvse okusna, bogata sladica in bodo zagotovo navdušili vsakega ljubitelja tega okusa. S sladkorno glazuro in okrašeni s svežimi cvetovi pa bodo tudi prava paša za oči.

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, povrh vsega pa ima mnogo načinov priprave (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 12 mafinov)
Biskvit
-
250 g bele moke
- 150 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 70 g masla, zmehčanega
- sok ½ limone
- 1,5 dcl vode
- 5 ali 6 bezgovih cvetov
Krema in dekor
- 115 g masla na sobni temperaturi
- 125 g sladkorja v prahu
- 2 čajni žlički belega čokoladnega namaza
- 0,5 dcl bezgovega sirupa
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- cvetovi za okras
Priprava
Najprej pripravimo biskvitno maso za bezgove mafine. Cvetove umijemo in osušimo ter osmukamo cvetke. Medtem, ko se pečica segreva na 180 stopinj, najprej jajci ločimo na rumenjake in beljake. Beljake posebej stepemo v čvrst sneg. Rumenjake v večji posodi penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.

Okus bezgovih mafinov bo žlahtnejši, če bomo uporabili rjav sladkor (Foto: Falajfl)
Dodamo zmehčano maslo in s mešalnikom dobro stepemo, nato pa postopoma dodajamo moko in sodo bikarbono. V kozarcu pripravimo limonado: sok polovice limone razredčimo z 1,5 dcl vode in premešamo ter med stepanjem dodajamo v maso za bezgove mafine. Ko je masa gladka, ji ročno vmešamo stepene beljake in osmukane bezgove cvetke.

Drobne cvetke lahko porežemo tudi s škarjami. Pazimo, da imamo čimmanj zelenih delov pecljev. (Foto: Falajfl)
Maso za bezgove mafine z žlico nalagamo v pekač za mafine, obložen s papirnimi posodicami. Mase je dovolj za 12 mafinov. Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v mafin, suh.

Pečeni bezgovi mafini se morajo pred nanosom sladkorne kreme dobro ohladiti (Foto: Falajfl)
Medtem, ko se pečejo, pripravimo sladkorno kremo iz masla, sladkorja v prahu, belega čokoladnega namaza ter bezgovega sirupa in limoninega soka za okus.

Priprava sladkorne kreme (Foto: Falajfl)
To storimo tako, da maslo in sladkor v prahu stepamo toliko časa, da dobimo lahko, zračno kremo, kar bo po nekaj minutah stepanja.

Gotova sladkorna krema bo dala mafinom tisti pravi pečat bezgovega okusa (Foto: Falajfl)
Nato v sladkorno kremo dodamo dve žlički belega čokoladnega namaza, bezgov sirup in limonin sok ter vse skupaj stepamo toliko časa, da se vse sestavine kreme združijo. Kremo preložimo v vrečko za okraševanje ter jo postavimo v hladilnik, dokler niso mafini pečeni in ohlajeni. Hladnim bezgovim mafinom nabrizgamo sladkorno kremo, vsak izdelek pa zaključimo tako, da na vrh kreme zapičimo droben pecelj z bezgovimi cvetkami.

Končen izgled: bezgovi mafini s sladkorno kremo in cvetkami za okras (Foto: Falajfl)
Postrežemo s kozarcem šabese ali bezgovega ledenega čaja, ki ga pripravimo iz svežih cvetov.

Bezgovi mafini so znanilci prihajajočega poletja (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!
Pingback: Šabesa iz bezga je idealna pijača za vroče poletne dni