Čas nabiranja bezgovih cvetov je tu, z njim pa topli in sončni dnevi, ki kar kličejo po dobrotah, pripravljenih iz te naravne zakladnice. Predstavili smo vam že osupljivo dobre bezgove mafine z limono in vas vodili skozi korake priprave osvežilne šabese, poletne pijače z mehurčki. Tokrat bomo pripravljali bezgov ledeni čaj.
Šabesa bo rabila nekaj časa – vsaj en teden, raje dlje – od začetka priprave do tedaj, ko jo bomo lahko popili. V tem času pa si iz bezgovih cvetov pripravimo bezgov ledeni čaj, ki bo prav tako osvežilen in prijeten.
Sestavine (za 2 litra)
- 10 – 15 bezgovih cvetov
- 8 vrečk čaja po izbiri (npr. metin, limonin, jasminov, zeleni – predlagamo par različnih)
- 1 bio limona
- nekaj žlic sladkorja, eritritola ali medu (po okusu)
- 2 l vode
- led in limona za serviranje
Priprava
Bezgove cvetove na hitro operemo. Limono narežemo na prst debele kolobarje. V posodo natočimo 2 litre vode, v katero damo bezeg in limonine kolobarje ter na štedilniku segrevamo, dokler ne zavre, in pustimo na zmerni temperaturi še nekaj minut.
Za bezgov ledeni čaj uporabimo sveže cvetove (Foto: Falajfl)
Nato posodo odstavimo s štedilnika in v vodo dodamo vrečke čaja ter vmešamo sladilo, ki smo ga izbrali. Količino le-tega določite glede na to, kako sladko pijačo želite. Tako pustimo 5 do 10 minut, nato pa čaj precedimo v vrč, ki ga za nekaj ur postavimo na hladno.
Gotovo pijačo precedimo v vrč (Foto: Falajfl)
Tako, pripravili smo idealno pijačo za tople dni, ki se bo zagotovo prilegla k domačemu kosilu ali popestrila družinski piknik. Bezgov ledeni čaj lahko serviramo z rezino limone in z ledom.
Pa na zdravje!
Osvežilen kozarec bezgovega ledenega čaja (Foto: Falajfl)