Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Bezgov ledeni čaj | recept

bezeg, ledeni čaj, recept
Osvežilen kozarec bezgovega ledenega čaja (Foto: Falajfl)

Okusi

Bezgov ledeni čaj | recept

Čas nabiranja bezgovih cvetov je tu, z njim pa topli in sončni dnevi, ki kar kličejo po dobrotah, pripravljenih iz te naravne zakladnice. Predstavili smo vam že osupljivo dobre bezgove mafine z limono in vas vodili skozi korake priprave osvežilne šabese, poletne pijače z mehurčki. Tokrat bomo pripravljali bezgov ledeni čaj. 

Šabesa bo rabila nekaj časa – vsaj en teden, raje dlje – od začetka priprave do tedaj, ko jo bomo lahko popili. V tem času pa si iz bezgovih cvetov pripravimo bezgov ledeni čaj, ki bo prav tako osvežilen in prijeten.

Sestavine (za 2 litra)

  • 10 – 15 bezgovih cvetov
  • 8 vrečk čaja po izbiri (npr. metin, limonin, jasminov, zeleni – predlagamo par različnih)
  • 1 bio limona
  • nekaj žlic sladkorja, eritritola ali medu (po okusu)
  • 2 l vode
  • led in limona za serviranje

Priprava

Bezgove cvetove na hitro operemo. Limono narežemo na prst debele kolobarje. V posodo natočimo 2 litre vode, v katero damo bezeg in limonine kolobarje ter na štedilniku segrevamo, dokler ne zavre, in pustimo na zmerni temperaturi še nekaj minut.

bezeg, ledeni čaj, recept

Za bezgov ledeni čaj uporabimo sveže cvetove (Foto: Falajfl)

Nato posodo odstavimo s štedilnika in v vodo dodamo vrečke čaja ter vmešamo sladilo, ki smo ga izbrali. Količino le-tega določite glede na to, kako sladko pijačo želite. Tako pustimo 5 do 10 minut, nato pa čaj precedimo v vrč, ki ga za nekaj ur postavimo na hladno.

bezeg, ledeni čaj, recept

Gotovo pijačo precedimo v vrč (Foto: Falajfl)

Tako, pripravili smo idealno pijačo za tople dni, ki se bo zagotovo prilegla k domačemu kosilu ali popestrila družinski piknik. Bezgov ledeni čaj lahko serviramo z rezino limone in z ledom.

Pa na zdravje!

bezeg, ledeni čaj, recept

Osvežilen kozarec bezgovega ledenega čaja (Foto: Falajfl)

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh