Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Beyond Burger | na preizkusu

Burger brez mesa
Beyond Burger je videti kot meso, diši kot meso in se peče kot meso, a ni meso (Foto: Falajfl)

Okusi

Beyond Burger | na preizkusu

Mnogi ljudje iz tega ali onega razloga ne jedo mesa, kar omejuje ponudbo hrane, ki jim je na voljo. Čeprav je namesto mesa moč uporabiti raznovrstna prehranska nadomestila, imajo ta običajno kakšno “veliko” pomanjkljivost – zapriseženemu mesojedcu nimajo prave teksture, določene ne zagotavljajo zadostnega vira hraniv in niso dobrega okusa. Prehrambeni znanstveniki poskušajo najti rešitev že desetletja in pri podjetju Beyond Meat menijo, da jim je uspelo. Je res tako? Kupili in preizkusili smo Beyond Burger in ga primerjali s pravim iz govejega mesa.

Beyond burger

Rastlinski polpet Beyond Burger je na pogled podoben mesnemu (Foto: Falajfl)

Kaj je narobe z mesom?

Poleg hrane iz rastlinskih virov je živalsko meso temeljna hrana človeka. Prehrana najzgodnejšega človeka je bila v veliki meri osnovana na mesu divjih živali. Z udomačitvijo živali ob koncu zadnje železne dobe smo ljudje pričeli z uporabo osnovnih vrst mesa, ki jih uživamo še danes. Perutnina, govedo, svinjina in drobnica danes zadovoljujejo večino naših potreb po mesu.

Meso je naš glavni vir proteinov, vsebuje vse osnovne aminokisline ter je dober vir cinka, vitamina B12, selena, fosforja, železa in drugih snovi. Vendar pa je sodobna industrijska pridelava mesa izjemno škodljiva za okolje. Proizvodnja mesa je eden vodilnih proizvajalcev toplogrednih plinov in onesnaženja zraka. Industrijski obseg proizvodnje močno obremenjuje ekosistem in znatno doprinaša k množičnem izumiranju živalskih vrst in zmanjšanju biodiverzitete.

Zamenjava mesa z rastlinskimi nadomestili lahko znatno zmanjša onesnaženost okolja in porabo naravnih virov. Pri proizvodnji soje se porabi manj kot šestina vode, potrebne za pridelavo enake količine govejega mesa, pri krompirju pa poraba pade pod odstotek vrednosti.

Beyond burger med pripravo

Proizvajalec trdi, da se njihov rastlinski polpet pri pečenju vede enako kot mesni. Težko bi jim oporekali. (Foto: Falajfl)

Onstran mesa

Škodljive okoljske vplive pridelave mesa poskuša rešiti več tehnoloških podjetij, ki se trudijo z uporabo sodobne tehnologije zagotoviti kakovosten in okolju prijazen vir rastlinske hrane, ki ohranja okus, sočnost in teksturo mesa. Ameriško podjetje Beyond Meat že več kot desetletje razvija mesno nadomestilo. Beyond Burger je njihovo nadomestilo za goveje polpete.

Neodvisne raziskave okoljskega vpliva Beyond Burgerja so pokazale, da je znatno prijaznejši okolju od govedine. En polpet proizvede 90% manj toplogrednih plinov, potrebuje 46% manj energije, ima 99% manjši vpliv na vodne vire ter 93% nižji vpliv na zemeljsko rabo.

Pri Beyond Meat so na svoj polpet zelo ponosni. O njem pravijo:

Beyond Burger je prvi rastlinski polpet na svetu, ki je enakega videza kot govedina, se enako kuha in vas enako zadovolji. Odlikuje ga sočna in mesnata okusnost tradicionalnega burgerja z vsemi prednostimi rastlinskega obroka. Vsak Beyond Burger vsebuje 20 gramov rastlinskih proteinov, ne vsebje GSO, soje ali glutena.

Sedaj, ko vemo, kaj Beyond Burger ni, poglejmo še, iz česa je vsak polpet sestavljen:

Voda, grahove beljakovine, repično olje, rafinirano kokosovo olje, riževe beljakovine, naravne arome, kakavovo maslo, mungo fižol, metilceluloza, krompirjev škrob, jabolčni ekstrakt, ekstrakt granatnega jabolka, sol, kalijev klorid, kis, koncentriran limonin sok, sončnični lecitin in ekstrakt soka rdeče pese za barvilo.

No, pa ga pripravimo.

Nekoliko preveč pravilna oblika in pomanjkanje maščobe je edino, kar izda rastlinski izvor polpeta (Foto: Falajfl)

Priprava Beyond Burgerja

Rastlinski polpeti Beyond Burger so naprodaj zamrznjeni, zato jih je potrebno pred uporabo odmrzniti. V paketu sta dva polpeta skupne teže 227 gramov. Navodila priporočajo, da pred uporabo polpet odmrznemo v hladilniku. Tako je najbolje, da ‘meso’ vzamemo iz zamrzovalnika en dan, preden ga bomo potrebovali.

Beyond Burger polpete je mogoče pripraviti v ponvi ali na žaru. Izbrali smo prvo možnost. Na segreti ponvi smo polpet pekli dobre tri minute na eni in enako časa na drugi strani. Polpet je gotov, ko notranja temperatura doseže 74 stopinj Celzija, kar smo preverili s digitalnim termometrom. Ko je bil pečen, smo ga uporabili v preprostem domačem burgerju.

Ko sta bila polpeta pečena, smo v isti ponvi pripravili še dva polpeta iz govedine. Poleg mlete govedine smo polpeta začinili le s soljo in poprom. Za sestavo burgerjev smo porabili še črne bombice, domačo majonezo, svež paradižnik, motovilec, ajvar, kisle kumarice in rezino sira.

Burger z Beyond Burger polpeto se po okusu močno približa mesu, a ga do enakosti čaka še dolga pot (Foto: Falajfl)

Beyond Burger na preizkusu

Našo neformalno žirijo so sestavljali trije žiranti z različnimi prehranskimi navadami. Ena žirantka je vegetarijanka in je okušala le Beyond Burger, preostala dva žiranta pa sta poskusila tako mesno kot rastlinsko različico.

Rezultati so bili mešani. Po eni strani predstavlja Beyond Burger svetlobni preskok v kakovosti, okusu in videzu rastlinskega polpeta. Naša vegetarijanska žirantka, ki ne mara okusa mesa, je menila, da je Beyond Burger preveč podoben mesu. Njegov okus, vonj in tekstura so ji bili preveč podobni pravemu mesu in le s težavo je končala svoj obrok.

Po drugi strani se Beyond Burger ne more kosati s pravim mesom. Okus, oblika in občutek v ustih se s pravim govejim mesom ne morejo primerjati, sta dejala vsejeda žiranta. A to velja le, ko ju neposredno primerjamo. Če Beyond Burger uporabimo namesto mesa, zna z uporabo kompleksne kemije naše čute prevarati in ustvariti iluzijo pravega mesa. Za doseganje cilja se poslužuje mnogih prevar in trikov. Prava raba začimb in posebej obdelan grah ustvarijo izdelek, ki zna zadovoljiti vse, ki zaradi kakršnegakoli razloga mesa ne smejo, nočejo ali ne morejo jesti, a pogrešajo njegov okus. Če želite zmanjšati porabo mesa v prehrani, je Beyond Burger dobro nadomestilo.

Če bi morali oceniti Beyond Burger, bi mu prisodili slabo štiri. Z nekaj truda in razvoja ne dvomimo, da se bo čez desetletje lahko enakovredno kosal z mesom. Kritizirati moramo tudi ceno, ki je bila v lokalni trgovini 6,38 € za dva polpeta. To je dobrih 28 € za kilogram, kar je trikrat več, kot stane postreženo goveje meso.

Izdelek Beyond Burger smo kupili 1. februarja 2020 v trgovini Hipermarket Spar v Dobu pri Domžalah. Nobeno od podjetij, navedenih v članku, ni sodelovalo pri pripravi tega prispevka.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh