Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

angelska torta, recept, gozdni sadeži
Angelska torta z gozdnimi sadeži je božanska poslastica za poletne dni (Foto: Falajfl)

Okusi

Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki nas kar vabijo na sprehode po naravi. Od konca junija bomo med sprehodom po naravi naleteli tudi na gozdne sadeže, ki se nastavljajo soncu in nas kar vabijo, da jih oberemo. Divje jagode, maline in robide so lahko odlična poletna poslastica, same ali kot del odličnih sladic. Mi smo si zaželeli sladice, ki je ne uživamo vsak dan in angelska torta z gozdnimi sadeži je bila kot nalašč, da poteši našo željo po sladkem.

angelska torta, recept, gozdni sadeži

Sestavine za torto so preproste in dostopne. Potrebovali boste ducat jajc, sočne gozdne sadeže in pecilni prašek z vinskim kamnom za lahkotno in puhasto testo. (Foto: Falajfl)

Sestavine:

  • 130 g presejane bele moke
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 90 g belega kristalnega sladkorja
  • 12 jajčnih beljakov
  • ½ vrečke pecilnega praška z vinskim kamnom
  • ščepec soli
  • sok polovice limone
  • ekstrakt vanilije
  • skodelica sveže nabranih gozdnih sadežev (maline, robide, jagode)
  • smetana za stepanje (za okras)
angelska torta, recept, gozdni sadeži

Med potepanjem po gozdu smo nabrali maline in robide. Potresli smo jih s sladkorjem in jih dali na stran, da se nekoliko zmehčajo, sladkor pa bo tvoril bogat sadni sirup. (Foto: Falajfl)

Priprava

Angelska torta zna biti muhasta sladica, a če se držite navodil, z njo ne bi smeli imeti težav.

Pečico segrejemo na 160°C in v srednje veliki posodi premešamo moko in sladkor v prahu. Mešanica mora biti karseda gladka, temeljito premešana in brez grudic.

V večji posodi stepemo beljake, ki smo jim dodali pecilni prašek in in sol. Beljake najprej stepamo pri nizki hitrosti, nakar lahko hitrost povečamo do srednje. Ko se prične beljak peniti, počasi dodajamo kristalni sladkor. Nadaljujemo z mešanjem, dokler nismo dodali vsega sladkorja. Nikakor ne stresite vsega sladkorja v beljake naenkrat, saj testo ne bo dovolj zračno.

Beljake stepamo tako dolgo, da je beljak čvrst in na metlicah tvori trdne vrhove. Idealna pena je čvrsta in ima gladek sijaj. V zmes sedaj dolijemo sok polovice limone in vanilijev ekstrakt.

angelska torta, recept, gozdni sadeži

Skrivnost dobre angelske torte je v stepanju jajčnih beljakov. Ko se ti pričnejo peniti, pričnemo počasi dodajati sladkor. (Foto: Falajfl)

Dodajanje suhih sestavin

Pripravljeni smo, da v beljake dodamo preostale suhe sestavine. Moko in sladkor v prahu, ki smo ju zmešali na začetku, sedaj dodajamo v zmes po tretjinah. Da ostane testo čimbolj zračno, suhe sestavine posipamo čez beljake skozi gosto mrežasto cedilo.

Po vsaki tretjini vklopimo mešalnik in suhe sestavine previdno premešamo z beljaki. Na tej točki moramo paziti, da beljaki ne izgubijo preveč zraka, saj v testu ni veliko sredstev za vzhajanje.

Ko so suhe sestavine povsem pomešane z beljaki, lahko testo prenesemo v pekač.

angelska torta, recept, gozdni sadeži

Po stepanju bodo beljaki gladko bleščeči, na metlicah pa bodo tvorili čvrste vrhove. Na tej točki je do popolne čvrstosti potrebna še slaba minuta stepanja, saj vrhovi še niso pokončni. (Foto: Falajfl)

Priprava na peko

Za angelsko torto je potrebno uporabiti poseben pekač s sredinsko odprtino. Le tako bomo zagotovili, da bo testo pečeno z vseh strani, hkrati pa se ne bo zažgalo. Pomembno je upoštevati, da pekača ne smemo naoljiti, saj želimo, da se testo prime stranic. Prav zato je potreben poseben pekač, ki ga je moč razstaviti.

Če takšnega pekača nimate, bo priprava nekoliko težja, a nikakor nemogoča. V naši kuhinji smo najprej poskusili s kovinskim pekačem za potico. Z oljem smo na tanko premazali le dno posode, stranice pa smo pustili pri miru. Biskvit smo iz pekača spravili v enem kosu in brez pretiranih težav.

Druga rešitev je uporaba običajnega pekača, na sredino katerega smo postavili ognjevaren kozarec. Maso za biskvit smo razprostrli po pekaču in pekli po navodilih. Ko je bilo testo pečeno in ohlajeno, ga je bilo prava malenkost vzeti iz pekača. Zadoščal je oster nož in mirna roka.

angelska torta, recept, gozdni sadeži

Moko in sladkor v prahu posipamo v stepena jajca. Poskušamo zgraditi biskvit, ki bo ohranil vso lahkotnost jajčnih beljakov, hkrati pa bo dodal strukturo in okus naših suhih sestavin. (Foto: Falajfl)

Angelska torta v pečici

Pripravljeno zmes enakomerno razporedimo po pekaču. Po pečenju se bo biskvit v pekaču hladil obrnjen na glavo, zato notranjosti ni dovoljeno oljiti. Prav tako se izogibajte pekačem s premazom proti prijemanju.

Pekač postavimo v sredino pečice in pečemo med 30 do 40 minut. V tem času bo biskvit rahlo nabreknil, spodnja stran pa bo dobila bledo rjavo barvo. Testo je pečeno, ko zobotrebec, potisnjen v sredino testa, izvlečemo čist.

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj postavimo na glavo. Pekač mora biti dvignjen od površine, nad katero se suši. To dosežemo tako, da pekač z votlim delom postavimo na vinsko steklenico. Ker je biskvit sprijet s stranicami pekača, ne bo padel ven.

Biskvit moramo hladiti v tem položaju, da preprečimo morebitno sesedanje. Ko je pekač hladen na otip, biskvit odstranimo iz posode.

angelska torta, recept, gozdni sadeži

Če nimate prave ponve, eksperimentirajte. Torta je čudovito uspela v kovinskem pekaču za potico. Dno smo rahlo namastili, na robovih pa smo dovolili, da se biskvit prime pekača. Ko se je biskvit ohladil, smo ga preprosto izrezali iz pekača. (Foto: Falajfl)

Okraševanje in postrežba

Angelska torta je puhasta sladica, lahka kot oblak. Mi smo svojo torto prerezali na polovico in jo v sredini polnili s sveže nabranimi gozdnimi sadeži. Torto lahko postrežete tudi v enem kosu, gozdne sadeže pa skupaj z žlico smetane naložite na krožnik ob biskvit.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh