Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ajdovi žganci | recept

Ajdovi žganci, zabeljeni z domačimi ocvirki, se podajo k mnogim jedem (Foto: Falajfl)

Okusi

Ajdovi žganci | recept

Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci slovijo kot izjemno zahtevna jed, čeprav vsebujejo le dve sestavini. Za pripravo žgancev potrebujemo le moko in vodo. Tokrat smo pripravili tradicionalne ajdove žgance, saj menimo, da se ta temeljna slovenska jed vse preveč redko znajde na naših mizah.

Sestavine za 4 osebe

  • 400 g moke, od tega:
    – 200 g ajdove moke
    – 200 g bele moke
  • 1 l vode
  • žlica soli

Priprava

Prvi korak pri pripravi dobrih žgancev je izbira moke. Najboljša je ajdova moka iz lokalnega mlina. Moka lokalnih proizvajalcev je morda nekoliko dražja od tiste v trgovskih centrih, a zagotovo vredna svoje cene. Mi smo pripravljali žgance iz mešanice ajdove in bele moke. 

Poleg slanega kropa je edina sestavina žgancev kakovostna moka. Če vam okus ajdove moke ne ustreza povsem, jo lahko mešate z belo moko. (Foto: Falajfl)

V visoko posodo nalijemo liter vode in jo zavremo. Vodo dobro posolimo, saj bo krop žgancem dal okus. Ko voda zavre, znižamo moč kuhanja in vanjo stresemo temeljito premešano belo in ajdovo moko. Moke in vode nato ne mešamo več, pač pa v moko naredimo več lukenj. Žganci naj 20 minut rahlo vrejo.

Ko moko stresemo v vrelo vodo, v vrh naredimo več lukenj, da lahko voda pokrije tudi zgornji del moke (Foto: Falajfl)

Po dvajsetih minutah kuhanja je zmes dovolj kuhana za naslednji korak, ki je tehnično najbolj zahteven del izdelave žgancev. Najprej iz posode odlijemo skoraj vso tekočino. Vodo prelijemo v posodo z ročajem, saj jo bomo potrebovali za nadaljevanje priprave. Preostalo zmes nato temeljito premešamo. Po potrebi dolijemo vodo, vendar upoštevajte, da so žganci izjemno suha jed. Če žgance preveč zalivate, bodo tvorili čvrsto in homogeno testo. Ko ste z videzom žgancev zadovoljni, jih pokrijte, da še malo odležijo.

Ko iz posode odlijemo vodo, preostalo zmes temeljito premešamo, dokler ne nastanejo žganci. (Foto: Falajfl)

Ko so žganci pripravljeni, jih postrežemo zabeljene z ocvirki. Žganci so odlična priloga močnim in mastnim domačim jedem.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Bibimbap po slovensko je jed, ki smo jo pripravili iz žgancev namesto riža

  2. Pingback: Recept za sočna pečena domača svinjska rebra s kožo

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh