Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ajdov kruh z orehi | recept

ajda, kruh, ajdov krh, orehi, recept
Ajdov kruh z orehi je polnega okusa, zdrav in dolgo ostane svež (Foto: Falajfl)

Okusi

Ajdov kruh z orehi | recept

Ajdov kruh je eden tistih, ki je bolj iskan. Če ne že zaradi tega, ker dlje ostane svež, pa zagotovo zaradi višje vrednosti beljakovin, ki jih najdemo v ajdi.

A zakaj ga ne bi pripravili sami? Tako bo še bolj okusen in pristen. Da ga naredimo še bogatejšega, mu dodamo dobro pest nasekljanih orehovih jedrc. Takšen ajdov kruh bo nesporni zmagovalec, o katerem se bo še dolgo govorilo.

Ob kakšni drugi priložnosti pa lahko pripravite tudi domači kruh iz mešanice mokkruh s figami in medom, makove bombice, vilinski kruh, pa sladek bananin in jabolčni kruh, kar smo vam na teh straneh že predstavili.

Sestavine za 800 g štruco

  • 250 g ajdove moke
  • 250 g pšenične moke
  • ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 3 dcl + 1 dcl vode
  • 1 pest nasekljanih orehovih jedrc

Priprava

Pripravo pričnemo, kot ponavadi pri pripravi kruha, s kvasnim nastavkom. V 1 dcl tople vode nadrobimo kvas in k temu dodamo žlico moke ter sladkor. Kvasni nastvek pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo nekje 10 minut, da naraste.

Ta čas v skledo presejemo ajdovo moko. Zavremo 1,5 dcl vode, s katero poparimo ajdovo moko, jo s kuhalnico premešamo in pustimo, da se ohladi. Nato dodamo belo moko, sol, olje, kvasni nastavek in orehe. S pomočjo električnega mešalnika testo gnetemo in postopoma dodajamo preostanek vode. Testo naj bo srednje trdote, zato moramo biti pri dolivanju tekočine previdni, da ne bo postalo premokro in lepljivo. Če bo slučajno presuho, mu dodamo še nekaj žlic vode.

ajda, kruh, ajdov krh, orehi, recept

Ajdov kruh bo boljši, če mu bomo dodali orehe (Foto: Falajfl)

Skledo s testom za ajdov kruh pokrijemo s suho kuhinjsko krpo in ga pustimo eno uro v toplem prostoru, kjer ni prepiha. Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na pomokano čisto in ravno površino. Testo še enkrat dobro pregnetemo in ga oblikujemo v štruco oz. drugo želeno obliko. Pekač, v katerem ga bomo pekli, naoljimo in pomokamo, vanj prestavimo testo za ajdov kruh in ga pokritega pustimo še nekje pol ure, da ponovno vzhaja.

ajda, kruh, ajdov krh, orehi, recept

Okusen domač ajdov kruh z orehi, ki je bogatega okusa, za povrh pa še zdrav (Foto: Falajfl)

Pred iztekom tega časa pečico ogrejemo na 180 stopinj. Kruh pečemo 30 minut oz. lahko kakšno minuto dlje, če se nam še ne zdi pečen. A pazite, da ne bo pretrd.

ajda, kruh, ajdov krh, orehi, recept

Ajdov kruh bo dolgo ostal svež, ker v sebi zadržuje vlago (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • gin, med, recept, limeta gin, med, recept, limeta

    Okusi

    Medeni gin | recept

    Avtor

    Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že...

  • sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

    Okusi

    Počasi pečeni paradižniki | recept

    Avtor

    Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih...

  • burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

    Okusi

    Sirov burek s feto | recept

    Avtor

    Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov...

  • angelska torta, recept, gozdni sadeži angelska torta, recept, gozdni sadeži

    Okusi

    Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

    Avtor

    Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki...

  • bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

    Okusi

    Šabesa | recept

    Avtor

    Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh