Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Zimski okrasni venček | ustvarjalnica

Venček na vhodnih vratih (Foto: Falajfl)

Dom

Zimski okrasni venček | ustvarjalnica

Med jesenskimi sprehodi v naravi je navdih vse okoli nas. Pogosto se niti ne zavedamo, kako čudovite izdelke je moč sestaviti iz odpadnega vejevja z le kančkom domišljije in osnovno opremo.

Potrebujemo

  • vrtnarske škarje
  • več vej različnih debelin
  • suhe gozdne plodove (npr. storže, lešnike, želode itd.)
  • čist pokrov lončka za skuto
  • pištolo za vroče lepljenje z lepilom
  • belo tempera barvo
  • zlato barvo v spreju
  • brezbarvni premaz za les
  • verigo 10 LED svetilk na baterijo (npr. IKEA STRÅLA 302.172.20)
  • svetel trak (lanyard)

Postopek izdelave

Lesene veje (premera največ 1 cm) narežemo na čim bolj ravne kose, dolge od 7 do 15 cm. Veje režemo z vrtnarskimi škarjami, da so konci kar najbolj ravni. Ko imamo palic dovolj, največ tri ducate, s škarjami ali modelarskim nožem izrežemo sredino pokrova lončka za skuto. Potrebujemo le 2 – 3 cm širok trak ob robu kroga, na katerega bomo lepili narezane veje. Ta del pokrovčka je odebeljen in dovolj čvrst za naše potrebe.

Po veje se lahko odpravimo kar v gozd (Foto: Falajfl)

Na ravni delovni površini razporedimo veje na obodu pokrovčka, da tvorijo lep venček. S pištolo za vroče lepljenje bomo vejice prilepili na pokrovček približno centimeter od roba, tako da s sprednje strani venčka pokrov ne bo viden. Lepilo uporabite brez zadržkov, saj se morajo veje temeljito prijeti na pokrov in druga na drugo.

Vejice nalepimo na obroč (Foto: Falajfl)

Počakamo, da se lepilo posuši, preden pričnemo z barvanjem vejic. Zadošča že poceni bela tempera, ki les pobeli in mu da poledenel videz. Najprej pobarvamo eno stran in počakamo, da se barva posuši, nato venček obrnemo in enako naredimo še na drugi strani. Po želji lahko nato leseni del prelakiramo z brezbarvnim premazom za les.

Medtem ko čakamo, da se barva posuši, lahko z zlatim sprejem prelakiramo okrasne gozdne plodove. Nato jih nalepimo na sprednjo stran našega venčka. Pri izbiri in lepljenju okraskov ima vaša domišljija povsem prosto pot, zato lahko brez oklevanja na venček nalepite vsak okrasek, ki vam pride pod roke in odraža vaš stil.

Venček pred barvanjem (Foto: Falajfl)

Zadnji korak je namestitev osvetlitve. Uporabili smo staro svetlobno verigo, kupljeno v Ikei mnogo lun nazaj. Model lučk je STRÅLA (302.172.20), katerih Ikea ne prodaja več, a zagotovo boste na novoletnem sejmu ali v elektrotrgovini našli podobno baterijsko verigo. Svetilke bomo na venec navili tako, da bo med lučkami in baterijami približno 1m prostih kablov. Lučke nato navijamo okoli našega venčka in pri tem pazimo, da je sprednja stran svetilk vedno na sprednji strani venčka. Če imate pri tem delu težave, lahko lučke tudi pričvrstite z lepilom, pozorni bodite le, da ne poškodujete električne žičke.

Ko ste zadovoljni z videzom in ste se prepričali, da sijalke brezhibno delujejo, na venček namestite trak svetle barve in izdelek obesite na vidno mesto v svojem domu. Zimski venček bo prijetno osvetljeval in krasil vaš dom ali delovno mesto, prav pa lahko pride tudi tudi kot pozorno darilo. Še nasvet za shranjevanje: najprimernejša bo čista škatla za dostavo pic.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh