Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pustno ogrinjalo za Rdečo kapico | ustvarjalnica

Pustni kostum Rdeča kapica
Rdeča kapica je priljubljen in očarljiv pustni kostum (Foto: Falajfl)

Dom

Pustno ogrinjalo za Rdečo kapico | ustvarjalnica

Pustni čas je čas veselja in rajanja, na katerega se moramo že prej dobro pripraviti. Izbira kostuma ni najlažje opravilo, še težje pa je nato najti primernega. Da bo res prave velikosti in kakovosten, je vsekakor najbolje, da ga izdelamo sami. Pa še unikaten bo.

Rdeča kapica je bila deklica, ki je vedno imela na sebi rdeče ogrinjalo s kapuco. Ko je nekega dne šla s polno košarico dobrot do bolne babice, jo je v gozdu pričakal lačen volk, ki je izrabil dekličino naivnost in pojedel kar obe, njo in babico. Rešil ju je lovec, ki je poskrbel za srečen konec pravljice. No, za volka tega ne moremo reči, a ker predstavlja najslabše osebnostne lastnosti, si je takšen izid več kot zaslužil.

Rdeča kapica je pustni kostum, ki ga vsako leto vidimo med maškarami. Pokazali vam bomo, kako sami izdelate njeno prepoznavno rdeče ogrinjalo. Postopek je enostaven in ne terja kaj več kot začetniškega šiviljskega znanja.

Za pustno ogrinjalo za Rdečo kapico potrebujete

  • rdečo odejo iz flisa
  • rdeč sukanec
  • šiviljske škarje
  • šiviljski meter
  • krojaško kredo
  • bucike
  • šivalni stroj

Potrebovali boste rdečo odejo iz flisa, ki se jo dobi v marsikateri trgovini. Flis je material, s katerim ni težko delati, ker ga ni potrebno zarobiti in se ne bo paral, pa še topel je.

Ogrinjalo, ki smo ga zašili mi in je predstavljeno v tem vodiču, je dolžine 60 cm, obseg ovratnika pa je 58 cm, kar je primerno za najstnice in odrasle. Za otroke bo potrebno izrezati manjši krog in prilagoditi izrez okoli vratu (pred krojenjem izmerite dolžino od vratu do pasu ter obseg ovratnika in temu primerno prilagodite dimenzije kapuce).

Navodila za izdelavo pustnega ogrinjala

1. Flis odejo izravnajte, kar boste najlažje storili na tleh. Nato jo po krajši stranici prepognite, da dobite enakokrak trikotnik. Odvečno blago odrežite, malo kasneje pa ga boste uporabili za izdelavo kapuce in trakov.

Pustni kostum Rdeča kapica

Iz pravokotne odeje naredite kvadrat (Foto: Falajfl)

2. Kvadrat ponovno izravnajte in ga prepognite na pol in nato še enkrat, da dobite manjši kvadrat s štirimi plastmi blaga. Izmerite stranico in z uporabo šiviljskega metra in šiviljske krede to razdaljo večkrat označite ter narišite krivuljo (1/4 kroga), ki bo povezovala oba robova.

Pustni kostum Rdeča kapica

Kvadrat dvakrat prepognite in vrišite 1/4 kroga (Foto: Falajfl)

3. Z dobrimi šiviljskimi škarjami izrežite krog.

Pustni kostum Rdeča kapica

Iz odeje izrežite krog (Foto: Falajfl)

4. Krog pustite prepognjen tako kot je, ter vrišite manjši krog za vratni izrez. Za končen obseg 58 cm smo vrisali krog polmera nekje 7,5 cm. Izrežite vratni izrez ter razprostrite krog in ga izravnajte. Od spodnjega roba do ovratnika naredite raven rez.

Pustni kostum Rdeča kapica

Krog prerežite od spodnjega roba do ovratnika (Foto: Falajfl)

5. Iz blaga, ki je ostal v prvem koraku, izrežite kapuco. Mi smo izrezali pravokotnik dimenzij 43 x 78 cm. Prepognite ga po krajši stranici, da dobite pravokotnik dveh slojev blaga dimenzij 43 x 39 cm. Na enem od obeh krajših robov (39 cm) ga zašijte skupaj, a ne naravnost, temveč naredite na zadnji tretjini razdalje krožen ovinek, da bo kapuca lepo zaokrožena. Če boste naredili raven šiv do vrha, bo špičasta. Odvečno blago iz krožnega zavoja odrežite ter obrnite kapuco tako, da bo šiv skrit v notranjosti. Na drugem koncu kapuce zavihajte rob navzven do razdalje 14 cm (da je zavihek viden, ko je kapuca na glavi) in ga zašijte. Dobili ste kapuco dimenzij 29 x 39 cm.

Pustni kostum Rdeča kapica

Izdelava kapuce (Foto: Falajfl)

6. Kapuco z bucikami pripnite na izrez ovratnika na ogrinjalu ter previdno in natančno sešijte skupaj. Dolžina razprte kapuce mora biti enaka dolžini vratnega izreza (obsegu kroga, ki ste ga izrezali v četrtem koraku).

Pustni kostum Rdeča kapica

Kapuco z bucikami pripnite na ovratnik ogrinjala (Foto: Falajfl)

7. Celotno dolžino ogrinjala po želji obrobite.

8. Iz ostankov blaga sešijte dva trakova. Izrežite dva pravokotnika dimenzij 10 x 50 cm. Vsakega od njiju po dolžini in krajši stranici sešijte ter obrnite, da so šivi skiti v notranjosti. Izdelali ste dva trakova dimenzij 4 x 48,5 cm, ki ju všijte na vsako stran ogrinjala tam, kjer se stikata kapuca in vratni izrez.

Pustni kostum Rdeča kapica

Končano ogrinjalo, prednja stran (Foto: Falajfl)

9. Pustno ogrinjalo za Rdečo kapico je končano. Kostum dopolnite z rdečim krilom, belo majico z dolgimi rokavi, črnim krajšim brezrokavnikom, belimi dokolenkami ali črnimi hlačnimi nogavicami (v mrazu bodo najbolj prav prišle termo pajkice in debele nogavice pod njimi), črnimi čevlji ter košarico dobrot, prekrito z rdečim prtičkom.

Pustni kostum Rdeča kapica

Končano ogrinjalo, zadnja stran (Foto: Falajfl)

Pa prijetno pustovanje vam želimo.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh