Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pravo ali umetno drevo za praznike | dom in oprema

Naravni okraski na naravni jelki (Foto: Freestocks)

Dom

Pravo ali umetno drevo za praznike | dom in oprema

Vsako leto se mnogi Slovenci odpravimo na romanje v podstrešja in kleti v iskanju škatel z novoletnimi okraski in plastičnimi jelkami. Umetna božična drevesca po videzu že dosegajo videz naravnih jelk, a mnoge družine se še vedno odločajo za nakup in krašenje naravne božične jelke. A katero izbrati?

Izberite umetno jelko

Zagovorniki umetnih drevesc radi poudarijo, da je umetno drevo okolju prijaznejše, saj ga je mogoče uporabljati dolga leta. S tem, ko se umetno drevo uporablja leto za letom, v gozdovih ostane več dreves, ki s svojim delovanjem dobrodelno vplivajo na naravno okolje. Prav tako je umetno drevo enostavneje okrasiti, saj je velikost in razporeditev vej vnaprej določena v tovarni, na voljo pa so tudi drevesa v raznovrstnih velikostih, oblikah in barvah. Po praznikih je dovolj, da se drevo očisti in varno zapakira za uporabo leto kasneje. Umetna drevesa se tudi ne posušijo in ne predstavljajo nevarnosti požara, ki je prisotna grožnja dreves, katerih potrebe po vodi njihovi lastniki zanemarjajo.

Izberite naravno jelko

Po drugi strani so naravna drevesa bolj pristna in tradicionalna. Naši predniki so se vedno odločali za naravna drevesca, tudi zato, ker so umetne jelke pogruntavščina industrijske družbe. Pred izumom plastike so drevesa izdelovali iz zeleno obarvanega perja in nikakor niso bila videti tako pristna kot so izdelki sodobne industrije umetnih rastlin. Naravna božična drevesa so vzgojena namensko na plantažah in jih gozdarji običajno ne sekajo v gozdovih. Nakup naravne božične jelke tako ne škoduje okolju, saj so posekana v dogovoru z gozdarji in v skladu z načrti za nego gozdov. Kar pa se tiče odpadanja iglic, boste na trgu našli bogato ponudbo nordijskih in kavkaških jelk, s katerih iglice ne odpadajo.

Izberite pravo drevo za vas

Skoraj ni objektivnih razlogov, zakaj izbrati umetno ali naravno jelko. Prednosti naravne ali umetne jelke vedno odtehtajo pomanjkljivosti. Falajfl vam priporoča, da izberete tisto drevesce, ki se bo najbolje podalo v vaš dom. Če menite, da ni mogoče nadomestiti prave jelke z umetno, je odločitev na dlani. Enako velja za vse, ki ste prepričani, da priročnost umetnega drevesa odtehta prednosti naravnega. Za vse vmes pa je Banka Slovenije pripravila proizvod, ki vam bo pomagal pri odločitvi. Izbrati morate le cifro ali grb. Nikakor pa se ne pustite prepričati evangelistom ene ali druge strani.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Izdelali smo novoletni namizni aranžma iz smrekovih vej

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh