Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pozabavajmo se z arktičnim mrazom | poskusi

ledeni mehurček
Zamrznjeni ledeni mehurčki tvorijo čudovite zamrznjene krogle (Foto: Rihaij /Pixabay)

Dom

Pozabavajmo se z arktičnim mrazom | poskusi

Kmalu bo naša dežela vklenjena v mrzel sibirski oklep. To je odlična priložnost za zanimive poskuse, ki jih lahko opravimo le v zelo hladnem vremenu. Ker se naše ozračje počasi segreva, je teh priložnosti vse manj, zato jih gre izkoristiti. Če vam mraz ne more do živega, stopite na prosto in izkoristite ledene razmere za nekaj zabavnih ‘znanstvenih’ poskusov.

Zamrznjeni mehurčki

Idealna temperatura zraka: pod -15°C

Staro in mlado uživa v milnih mehurčkih, ceniti pa jih znajo tudi domače živali. Pihanje milnih mehurčkov je radost, ko jim vdahnemo življenje, in je žalost, ko se razblinijo v vetru. Ko je temperatura zraka dovolj nizka, lahko voda v mehurčku zamrzne, še preden se razblini. Z malo domišljije je mogoče ustvariti krhke ledene skulpture iz zamrznjenih milnih mehurčkov.

Izdelava zamrznjenih mehurčkov je enostavna, saj pri nizkih temperaturah deluje skoraj z vsako tekočino. Če želite svojim mehurčkom zagotoviti kar največ možnosti, da uspejo, pa vam priporočamo ta recept za izdelavo milne osnove:

  • 3 skodelice vode
  • 1 skodelica tekočine za pomivanje posode
  • ½ skodelice belega koruznega sirupa

Skrivnost je v koruznem sirupu, ki tvori sladkorni polimer, zaradi katerega je mehurček bolj odporen. Tako ima dovolj časa, da zamrzne.

Super hlajenje vode

Idealna temperatura zraka: pod -20 °C

Vsak šolar ve, da voda zmrzne, ko jo ohladimo pod 0 °C. Vendar to ne drži vedno. Pod določenimi pogoji voda lahko ostane tekoča tudi, ko je zelo ohlajena. Vsaka tekočina, ki prehaja v trdno stanje, potrebuje prisotnost jedra, okoli katerega se pričnejo tvoriti kristali. Voda lahko ostane tekoča vse tja do -48 °C, zato lahko to poskusite med prihajajočo zmrzaljo.

Vse, kar potrebujete, je plastenka destilirane vode. Postavite jo na hladno mesto in počakajte, da se ohladi. Zadoščati bi morale tri ure. Če plastenke niste odprli in če v vodi ni bilo nečistoč, bi morala voda ostati tekoča. Zadošča lahko tudi temeljito demineralizirana voda, saj se kristali ledu tvorijo okoli mineralov, prisotnih v vodi iz pipe.

Super hlajena voda se bo spremenila v led takoj, ko se pojavi zrnce ledu. Običajno zadošča, da potrkate po robu plastenke in voda se bo pred vašimi očmi spremenila v led. Poskusite vodo tudi zliti na hladno površino. Pred vašimi očmi se bo spremenila v kup ledu.

Sneg iz pare

Idealna temperatura zraka: pod -25 °C

Najbolj spektakularen poskus terja najhladnejše temperature. Ko je mraz izjemno hladen, je mogoče vodo v hipu spremeniti iz pare v zaveso kristaliziranega ledu. Potrebujete le zelo vroč vrč vrele vode, zelo, zelo hladen dan in dobro mero poguma. Približno tri decilitre vode zavrite v primerni posodi in stopite na odprt prostor.

Pazite, da v bližini ni nikogar, ki bi ga lahko polili. Previdno zamahnite s posodo in vsebino poženite visoko v zrak in stran od sebe. Voda v posodi se bo hipoma spremenila v led, ki bo nežno padel na tla. Bolj, ko je voda vroča, hitrejše bo ohlajanje.

Poudarjamo, da je pri tem poskusu možnost poškodbe. Nerodni ljudje naj tega nikakor ne poskušajo. Na predlog odvetnikov nikomur ne priporočamo izvedbe tega poskusa.

Netflix in čili

Ko temperature zunaj padejo daleč pod ledišče, pametni ostanejo doma. Najlepše je pred televizorjem, pod vsaj tremi debelimi odejami, s skodelico kakava v roki. Nihče vas ne bo obsojal, če boste najbolj mrzle dni leta preživeli v zavetju doma. Navsezadnje je v tem celoten smisel domačega ognjišča.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh