Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pomladansko čiščenje klimatske naprave | dom in oprema

Čiščenje klimatske naprave, mitsubishi electric
Primerno vzdrževana klimatska naprava vam bo pomagala pregnati poletno vročino (slika: Mitsubishi Electric)

Dom

Pomladansko čiščenje klimatske naprave | dom in oprema

Za nami je dolga zima in čeprav nas sem ter tja še preseneti kakšna pošiljka snega, se poletje nezadržno bliža. Visoke temperature lahko pričakujemo šele čez dobra dva meseca, a je vseeno prav, da že sedaj opravimo čiščenje klimatske naprave. Pomlad je za to najboljši čas, saj imamo dovolj časa, da svojo klimo pripravimo za varno in učinkovito delovanje. A zakaj je sploh potrebno čiščenje klimatske naprave?

Kako deluje klimatska naprava?

Večina klimatskih naprav deluje na principu ločenih klimatskih okolij. To pomeni, da je en del sistema, notranja enota, nameščena v ločenem klimatskem okolju od drugega, zunanje enote. Ker sistema nista povezana, je mogoče toploto iz enega okolja prenesti v drugega. V poletnem času klimatska naprava odvečno toploto iz notranjosti doma črpa v okolje, zato klimam tudi pravimo toplotne črpalke.

Pomembno je upoštevati, da klimatska naprava ni prezračevalna naprava. Ker morata biti okolji ločeni, klima vpliva samo na zrak, ki je že v prostoru. To pomeni, da klimatska naprava z vgrajenim ventilatorskim valjem premika zrak v prostoru in ga hladi. Hkrati ko se zrak hladi, se zmanjšuje tudi njegova zmožnost zadrževanja vlage, ki se nabira v notranji enoti. Klimatske naprave deljenega tipa so vgrajene tako, da to odvečno vodo med delovanjem odvajajo iz naprave.

Poleg vlage se v notranji enoti klime nabira tudi prah in umazanija, ki je v zraku. Klimatske naprave imajo vgrajene prašne filtre, ki prestrežejo večino umazanije. Filtri so nameščeni na vrhu klime, kjer zrak vstopa v napravo. Vendar pa zrak v klimo, ko ne deluje, vstopa tudi drugje, zato brez čiščenja ni mogoče zagotoviti varnega in zdravega delovanja klime.

Kako očisti klimatsko napravo

Pomembno je, da notranjo napravo redno vzdržujemo. To ne pomeni le letnega servisa, pač pa je potrebno klimo redno čistiti. To vključuje čiščenje notranjosti in zunanjosti naprave. Ker je klima priključena na elektriko, je potrebno napravo pred čiščenjem izključiti iz električnega omrežja. Če je vaša klima priključena neposredno v električno omrežje ali vtiča ne najdete, je potrebno izključiti varovalko, na katero je priključena klimatska naprava.

Klimatsko napravo čistimo z mešanico blagega detergenta in mlačne vode. Klime nikoli ne čistimo z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi. Preden pričnete s čiščenjem, preberite navodila za uporabo, saj se postopki čiščenja ločijo med proizvajalci in modeli klimatskih naprav. Čiščenje klimatske naprave je enostavno in koristno opravilo, ki vam lahko prihrani mnogo stroškov in skrbi.

Čiščenje sprednjega pokrova

Ohišje notranje enote ščiti uparjalnik in usmerja zrak proti izpušnim režam na dnu enote. Večina klimatskih naprav omogoča enostavno odpiranje zgornjega dela notranje enote. V skladu z navodili proizvajalca odprite notranjo enoto, da je viden uparjalnik. Pokrov je običajno narejen iz plastike. Pokrov očistite z obeh strani z mlačno vodo in detergentom ter ga osušite s suho krpo. Če je mogoče pokrov sneti, ga temeljito posušite, preden ga namestite nazaj na klimo. Nobenega dela klimatske naprave nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi.

Čiščenje uparjalnika

Uparjalnik je srce klimatske naprave, običajno narejeno iz bakra in aluminija. Mnogo tesno postavljenih aluminijastih krilc zagotavlja največjo stično površino z zrakom, zato so idealno gojišče bakterij. Preden pričnete s čiščenjem uparjalnika, je potrebno sneti notranji zračni filter, ki ga je potrebno redno čistiti.

Nekateri proizvajalci ponujajo posebne čistilne komplete, ki jih je moč namestiti na sesalec. Tak komplet je sestavljen iz posebnih nastavkov, ki omogočajo čiščenje posušenega prahu z uparjalnika. Če imate tak komplet, sledite priloženim navodilom. Prav tako je mogoče kupiti posebno čistilno peno za klimatske naprave, ki očisti in razkuži notranjost izmenjevalnika. Pri čiščenju bodite previdni, saj so kovinska krilca zelo ostra in se je na njih moč popraskati.

Nekateri uparjalniki so premazani s posebnimi kemikalijami, ki zavirajo razvoj bakterij. Pri čiščenju vedno sledite navodilom proizvajalca in nikoli ne uporabljajte čistilnih sredstev, ki lahko poškodujejo kovinske dele naprave.

Čiščenje zračnih filtrov

Preden zrak vstopi v notranjost klimatske naprave, ga očistijo zračni filtri. Ti veliki filtri pokrivajo celoten zgornji in sprednji del klime pod masko in jih je potrebno redno čistiti. Filtri so pogosto zaščiteni s kemikalijami, ki zavirajo razvoj bakterij, zato je potrebno čiščenje v skladu z navodili proizvajalca. Ker se na filtrih nabira največ umazanije, jih je potrebno redno čistiti. Priporočamo čiščenje enkrat na dva tedna.

Filter odstranite iz notranjosti klime, kot navaja proizvajalec. Nato odstranite vidno umazanijo s sesalcem ali s pranjem filtra v topli vodi. Ko je filter očiščen vidne umazanije, ga posušite v senci. Filtra nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi, saj je večina zaščitnih premazov občutljiva na sončne žarke. Ko je filter povsem suh, ga namestite nazaj v klimo.

Nekatere klime imajo vgrajene dodatne filtre, ki jih je potrebno menjati enkrat letno. To velja le za posamezne modele klimatskih naprav, filtre pa dobite pri pooblaščenem prodajalcu ali pokličite tehnika, ki vam je namestil klimatsko napravo.

Uporaba klimatske naprave

Redno čiščenje klimatske naprave zagotavlja, da bo zrak v vašem prostoru čist in zdrav. Vzdrževanje, ki ga opravite sami, vam prihrani stroške servisov in zagotavlja visoko kakovost življenja. Za varno delovanje svoje klimatske naprave lahko največ naredite sami. Pa prijetno uporabo klime vam želimo.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh