Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Polnjenje shrambe prek spleta | dom

Polnjenje shrambe prek spleta
Naročeni izdelki so prispeli v eni kartonski škatli in dveh papirnatih vrečkah (Foto: Falajfl)

Dom

Polnjenje shrambe prek spleta | dom

Obisk trgovskega centra je eden najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa pri nas. Slovenci mnoge proste trenutke preživljamo v nakupovalnih središčih na obrobjih večjih in manjših naselij. Ni težko videti, zakaj. Si lahko predstavljate sobotno dopoldne preživeti bolje kot v koloni pred nakupovalnim središčem? Le redka prostočasna sprostitev se lahko primerja z iskanjem parkirnega prostora v velikih garažah, noben užitek pa se ne more primerjati z evforijo čakanja pred blagajno.

Tehnologija med človekom in nakupom

Spletna nakupovalna središča v razvitem svetu že dolgo odžirajo prodajni delež tradicionalnim trgovinam. Vzrokov je več, kupce pa k spletnim nakupom privlačijo nizke cene in velika ponudba. Prav zaradi prihrankov se kupci za velike nakupe kot so npr. klimatske naprave, pogosto obračajo na specializirane spletne trgovine. Nakupovanje prek spleta je cenejše in manj stresno kot obisk trgovine, kjer nas znajo spretni prodajalci prepričati v nespametne nakupe. Pri nakupih prek spleta ni pritiska, samo dobre cene.

Računalniki, gospodinjski aparati in celo avtomobili se odlično prodajajo prek spletnih trgovin. Evropska zakonodaja je dobro poskrbela za pravice kupcev, ki smejo izdelke prodajalcu vrniti brez pojasnila. Nakupovanje vsakodnevnih potrebščin prek spleta pa je še vedno v povojih. Čeprav vsi večji trgovci ponujajo nakupovanje prek spleta, se večina Slovencev po prehranske artikle še vedno raje odpravi v nakupovalno središče.

Spar online spletna trgovina

Morda imate trgovino, ki vam je ljuba, morda ne. Naše uredništvo je le nekaj minut hoje od bližnje Spar trgovine, zato večino nakupov opravim tam. Ker trgovinico obiskujem tudi po večkrat dnevno, se pri nakupovanju počutim kot doma. Večino osebja poznam po imenu, njim pa so prav tako poznane moje kaprice in nakupovanje zna biti prav prijetno opravilo. Ko sem opazil, da Spar ponuja nakup tudi na daljavo, sem se odločil, da jih preizkusim. Če nič drugega, lahko o tem napišem članek.

Spletna trgovina Spar se nahaja na nedomiselno izbranem spletnem naslovu spar.si/online. Preden nadaljujete z branjem, naj poudarim, da Spar ni sodeloval pri pripravi članka. Niso plačali ne za oglaševanje, prav tako pa niso bili obveščeni, da je moje naročilo povezano s pisanjem za medij. Nakup sem opravil kot običajen kupec, brez kakršnihkoli privilegijev.

Pred nakupom je potrebno izbrati osebni prevzem v trgovini ali dostavo na dom. Ker je celoten namen nakupa prek spleta, da mi ni treba v trgovino, sem izbral slednjo opcijo. Spar ponuja brezplačno dostavo na dom za vse nakupe nad 40€. Bil sem prepričan, da mi ne bo težko napolniti košarice do te vrednosti.

Drugi korak je izbira kraja in datuma dostave. Naročal sem v četrtek dopoldan, za dan dostave pa sem izbral soboto, ker sem vedel, da bom dopoldan doma. Izbral sem termin med 10. in 12. uro in začel z metanjem izdelkov v navidezno košarico.

Nek drugačen način nakupovanja

Spar ima v svojem spletnem katalogu bojda 15.000 artiklov, a jih nisem štel, zato jim verjemimo na besedo. Izdelki so razporejeni v petnajst različnih kategorij. Varčni nakupovalci bodo najprej kliknili kategorijo “Izdelki v akciji”, kjer je najti izdelke iz vseh promocij tega trgovca. Ker sem vešč potrošnik Sparovih izdelkov, sem vedel, kaj potrebujem, približno pa so mi bile tudi znane cene izdelkov. Na podlagi grobe ocene bi rekel, da so cene na spletu enake cenam na policah trgovin, zagotovo pa prihaja tudi do odstopanj.

Košarica je bila kmalu polna izdelkov in napočil je čas za nakup. Na blagajni sem trgovcu zaupal podatke plačilne kartice. Ker sem uporabljal Visa debetno kartico, je sledilo še dodatno varnostno potrjevanje nakupa pri banki, kar je dobrodošlo. Navsezadnje je varnost ena večjih hib nakupov prek spleta. Bančne podatke pač neradi pošiljamo prek spleta. Ko sem naročeno plačal, sem v e-poštni predal prejel podroben pregled naročila. Namerno nisem izbral toplotno občutljivega blaga kot je meso, a sem za preizkus v košarico dodal pol kilograma svežega brokolija in paket sladoleda.

Po pregledu naročila sem pomislil, da bi bilo zanimivo spremeniti datum dostave, a to preprosto ni mogoče. Edina možnost, ko oddate naročilo je, da ga prekličete. Kaj hočemo, trgovina nam nudi dovolj možnosti sprememb, tako da sem si sam kriv, če bi rad naročilo spreminjal, ko je že oddano. Trgovina nam velikodušno ponudi, da si zapomni naš nakupovalni seznam, kar lahko olajša nakupovanje, če pogosto kupujete enake izdelke. Napočil je čas na čakanje.

Dostava na dom

Dostavo sem pričakoval v soboto med 10. in 12. uro. Razloga, da bi ne zaupal Sparu (še) ni bilo. Prvi znak, da se stvari premikajo, sem prejel v soboto nekaj po deveti uri zjutraj, ko sem prejel e-poštno sporočilo, da je moje naročilo pripravljeno za dostavo. Tukaj naj omenim zamenjave. Trgovina ponuja možnost samodejne zamenjave artikla, če izdelka, ki sem ga izbral, v danem trenutku ni na zalogi. To opcijo sem izbral, ker me je zanimalo, kaj se bo zgodilo.

V mojem primeru enega artikla ni bilo na zalogi in je trgovina samodejno nadomestila izdelek. To sem izvedel šele, ko je dostavljavec prinesel naročilo, čeprav bi me lahko o tem obvestili v sporočilu, ki sem ga prejel zjutraj. Med štiridesetimi artikli, ki sem jih kupil, Spar ni imel na zalogi sadnega sirupa z okusom pomaranče, katerega so samodejno zamenjali z enako velikim sirupom z okusom po malini. Sprememba okusa me ni motila, čeprav bi bil bolj vesel pomarančnega soka drugega proizvajalca.

Dostavljavec me je na mobilni telefon, ki sem ga zaupal trgovini, poklical slabih dvajset minut po deseti uri zjutraj. V klicu me je povprašal, če sem doma (bil sem) in je napovedal svoj prihod v pol ure. Vrata so pozvonila skoraj točno trideset minut po klicu. Moje naročilo je prispelo v eni kartonski škatli in dveh papirnatih vrečkah, kar je zelo ekološko osveščeno. Ob naročilu sem prejel račun na dveh listih A4 s popustom vseh artiklov. Dostavljavec je moral izdelke do vrat prinesti dvakrat, saj sem naročil veliko pijač, ki jih tako nerad sam nosim po stopnicah. Ostalo mi je le še pospravljanje hrane na svoja mesta, nekaj v hladilnik, nekaj po omarah. Sladoledi so prispeli zmehčani, a povečini zamrznjeni.

Zakaj bi hrane ne kupovali prek spleta

Spar je s svojo spletno trgovino pripravil orodje, ki poenostavi nakupovanje. Izbira izdelkov v udobju doma odpravi povsem ves stres, povezan z nakupovanjem. Ker sovražim iskanje parkirnih prostorov, ker sovražim tavanje po trgovinah in ker sovražim čakanje v vrstah, mi je takšna oblika nakupa pisana na kožo. Po drugi strani sem odrasel moški v ‘najboljših letih’ in težko dovolim drugim, da počnejo stvari namesto mene. Kaj bi ne šel v trgovino? Zakaj bi ne čakal v vrsti? Zakaj bi ne taval po trgovini? Ker sem len? Ker imam pametnejše opravke? Sem res predober, da bi se odpravil do trgovine?

Ker imam trgovino Spar resnično blizu, v prihodnje verjetno ne bom veliko nakupoval prek spletne trgovine, čeprav nad storitvijo nimam pripomb. Če bomo kupci prenehali uporabljati lokalne trgovine, je povsem mogoče, da promet v njih pade dovolj, da se jih lastnik odloči zapreti. Z novim letom so me že presenetili z ukinitvijo nedeljskega delovnega časa, saj sem mnoge nedelje skočil v trgovino ‘preden se zapre’.

Nakupovanje prek spleta je odlična zamisel in izjemna storitev, ki olajša življenje starejšim invalidom in osebam, ki težko najdejo čas za nakupe. Moja izkušnja je izvrstna, še posebej, ker sem ob nakupu prejel gratis par krofov. In kdo bi se branil gratis krofov? Nazadnje sem dobil gratis krofe, ko sem šel na Ptuj na #kurentovanje.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh