Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pametne naprave v našem domu | dom in oprema

V sodobnem domu je vse več naprav, ki jih je mogoče upravljati preko spleta (Foto: Unsplash)

Dom

Pametne naprave v našem domu | dom in oprema

Ste že kdaj slišali za internet svari? To je mreža naprav, vozil, domačih naprav in drugih izdelkov, opremljenih s tehnologijo za priklop v omrežje. Pametne naprave se od nepovezanih razlikujejo po posebni elektroniki, programski opremi, tipalih in mrežni povezljivosti, ki napravam omogočajo povezovanje in prenašanje podatkov.

Vsaka mrežno opremljena naprava, katere glavna funkcija ni prenašanje in izmenjava podatkov, tvori internet stvari. Mikrovalovne pečice, termostati, sesalniki, klimatske in druge naprave so osnovni gradniki interneta stvari, a število in raznolikost naprav, ki se povezujejo v internet stvari, se vsak dan povečuje. Če se izdelek prodaja kot ‘pameten’ in nudi možnost upravljanja prek telefonske aplikacije, potem se zagotovo povezuje v internet stvari.

Prednosti uporabe pametnih naprav

Osnovna prednost povezane naprave je, da nudi možnost oddaljenega nadzora nad delovanjem naprave. Tradicionalni hišni pripomočki za svoje delovanje potrebujejo prisotnost človeka, ki nastavi način delovanja ali celo upravlja z napravo. Čeprav večina naprav, ki nam lajšajo vsakdanje življenje, deluje na elektriko, so načini, kako komunicirajo z ljudmi, zelo omejeni.

Če želimo napravo uporabljati varno in koristno, je prenos informacij do uporabnika ključnega pomena. Komu služi pečica, ki ne zna sporočiti, kdaj je dosegla nastavljeno temperaturo? Ali pralni stroj, ki ne sporoči, da je končal s pranjem? Avtomobil brez merilnika goriva je neuporaben, brez merilnika hitrosti pa nevaren. Zato so naprave opremljene z merilniki, prikazovalniki in zvočnimi elementi, preko katerih komunicirajo z uporabnikom.

Takšna komunikacija je seveda primitivna in špartanska. Pečica, na primer, zna sporočiti le, ko doseže nastavljeno temperaturo. Nekateri modeli so opremljeni s svetlobnimi ali zvočnimi signali, drugi uporabljajo kombinacijo obeh. Običajno pa pečice ne sporočajo, na katerem programu delujejo in ne prikazujejo trenutne temperature. Pametni modeli odpravijo te pomanjkljivosti, saj imajo vgrajena dodatna tipala, ki omogočajo pečici, da preko aplikacije sporoči več informacij na pregleden način. In ker je spletna komunikacija dvosmerna, je mogoče preko telefona pečico izklopiti ali spreminjati temperaturo. V kombinaciji s sondo, ki se jo vstavi v hrano, je na daljavo moč spremljati tudi, kdaj bo hrana spečena.

Pametne naprave že vstopajo v naše domove, saj so nekateri dražji gospodinjski aparati serijsko opremljeni z brezžičnim vmesnikom. Tako so na primer od lani vse klimatske naprave proizvajalca GREE, ki so naprodaj pri nas, serijsko in torej brez doplačila opremljene z WiFi modulom. Tako je mogoče vsako klimo GREE upravljati preko iOS ali Android aplikacije, preveriti če je klima vklopljena in spreminjati nastavitve.

Prav tako so vse pogostejši pametni termostati, saj je z njimi enostavno zamenjati obstoječe termostate. Spletno povezani termostati imajo poleg mrežnih funkcij vgrajena dodatna tipala in namensko programsko opremo, s katero pomagajo znižati porabo energije in hkrati izboljšajo kakovost življenja v domu. Še posebej koristne so funkcije, ki omogočajo izklop ali vhod ogrevanja pred prihodom domov.

Konvekcijska pečica je le ena od naprav, ki se po novem povezuje v internet stvari (Foto: June Oven)

Visoki stroški za prve uporabnike

Pametne naprave so že na trgu, niso pa še pogoste v naših domovih. Razlogov za to je mnogo, najpomembnejši pa je nedvomno višja cena. Proizvajalci bele tehnike v svojem proizvodnem procesu še nimajo prostora za tehnološko napredna vezja, ki potrebujejo izboljšana tipala in namensko programsko opremo. Preverjeni in množično proizvedeni sestavni deli, kot so toplotne sonde, niso zasnovane za delo z digitalnimi kontrolerji. Za implementacijo pametnih funkcij je pogosto potrebno napravo popolnoma predrugačiti in uporabiti maloserijske dele, kar poveča strošek proizvodnje.

Mnogi proizvajalci so mrežne funkcije pričeli vgrajevati v zgornji cenovni rang izdelkov iz svoje ponudbe. To omogoča tem izdelkom dodatno stopnjo diferenciacije od cenejših modelov, hkrati pa proizvajalcu omogoča, da z dodatkom relativno poceni elektronskih komponent upraviči visoko ceno izdelka.

Mnogi uporabniki vihajo nos nad višjo ceno spletno povezanih naprav in kažejo na izjemno nizke prodajne cene mrežnih komponent. Vendar strošek elektronike same predstavlja le neznaten del investicije v pretvorbo obstoječe tehnologije v ‘pametno’. Na primeru pečice lahko vidimo, kako veliko dela je potrebnega za uvrstitev takšnega izdelka na trg. V ustaljen tok proizvodnje, ki vključuje tako električne kot kovinarske in druge plasti, je potrebno vstaviti elektronsko plast s posebnimi zahtevami in omejitvami.

Elektronska oprema je občutljiva na spremembe temperature, vlage in električne napetosti. Ko je bila proizvodna linija postavljena, proizvajalec ni predvidel uporabe elektronskih komponent, zato je pogosto potrebno celotno linijo spremeniti in prilagoditi novim komponentam. K temu gre pripisati strošek razvoja programske in strojne opreme, kot tudi razvoj postopkov povezanih s testiranjem, uporabo in vzdrževanjem teh komponent. Prav zato v letu 2018 elektronsko povezane pečice še niso vsakdanjost.

Izdelava pametnih naprav je cenejša, če je elektronska plast proizvodnje upoštevana že od samega začetka oblikovanja novega izdelka. To je tudi razlog, da je na trgu mnogo novih proizvajalcev, ki ponujajo spletno povezane naprave. Ker proizvodnjo gradijo na novo, je integracija elektronskih komponent enostavnejša in cenejša. In ker takšni izdelki na trgu dosegajo višjo ceno, je tudi možnost zaslužka pri teh izdelkih večja.

Pametni termostat omogoča nastavljanje moči ogrevanja tudi, ko ni nikogar doma (Foto: Ecobee)

Vsaka tehnologija ima hibe in slabosti

Spletno povezane naprave upravljamo na daljavo preko posebne aplikacije, ki jo namestimo na telefon, tablico ali telefon. Vsak proizvajalec ponuja svojo aplikacijo in pogosto različni izdelki istega proizvajalca za delovanje potrebujejo drugačne aplikacije. V svetu pametnih naprav bodo naši telefoni prepolni aplikacij za njihovo upravljanje. Brez standardizacije upravljanja bo postalo brskanje po telefonu prava mora.

Do neke mere je mogoče preobremenjenost z aplikacijami rešiti z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence. V veliko pomoč bodo tudi domači asistenti, kot je Applova Siri ali Amazonova Alexa. Te naprave bodo povezale vse funkcije raznih naprav v eno kontrolno točko, preko katere bo mogoče z glasovnim upravljanjem poenostaviti uporabo vseh teh naprav.

Največje hibe pametne tehnologije pa so tiste, ki so očem skrite. Dodatna elektronska vezja za delovanje potrebujejo energijo, zaradi česar se poraba elektrike poveča. Prav tako morajo naprave ves čas vzdrževati odprto in aktivno povezavo z domačim omrežjem. To pomeni, da pametne naprave, tudi ko jih ne uporabljamo, porabijo znatno več energije od njihovih običajnih bratrancev. Če upoštevamo, da mikrovalovne pečice uporabljamo manj kot 1% časa, se povečana poraba energije v preostalem času kmalu pozna na električnem računu. In ker veliko elektrike še vedno prihaja iz neobnovljivih virov kot so termoelektrarne, to dodatno doprinaša k onesnaževanju zraka in okolja.

Temna plat pametnih naprav

Druga, prav tako skrita, hiba teh naprav pa je varnost. Nedolgo tega so po spletu krožile informacije o zanimivih posledicah nedolžnih pogovorov v bližini pametnih telefonov. Anekdote so govorile o oglasih, ki so se pričeli pojavljati med brskanjem po spletu in niso bili povezani z zgodovino uporabo interneta, do katere ima spletna stran dostop. Uporabniki so bili prepričani, da so telefoni prisluškovali njihovim pogovorom in na podlagi ključnih besed prilagajali oglase, ki so se prikazovali med brskanjem po spletu.

Pri nas so nekoliko manj razširjeni osebni asistenti, ki so po svetu že del vsakdana mnoge sodobne družine. Izdelki, kot je Google Home, omogočajo povezavo in upravljanje pametnih naprav ter imajo vgrajene mikrofone, s katerimi poslušajo za ukaze. A ker so povezani s svetovnim spletom, nudijo možno vstopno točko za nepridiprave in zlikovce. Če naprave niso dovolj dobro zavarovane, je mogoče predvideti prihodnost, v kateri bodo imeli tehnološko podučeni nepridipravi dostop do naših televizorjev, pečic, klimatskih naprav in celo pametnih ključavnic.

Sploh potrebujemo pametne naprave?

Nenazadnje je največje vprašanje pri implementaciji pametnih naprav, ali sploh potrebujejo mrežno povezljivost. Znan je nedavni primer pametnega sokovnika, ki je z uporabo najsodobnejših tehnologij stremel k izboljšanju življenjskega sloga zaposlenih in obremenjenih uporabnikov. Juicero, kot se je stvar imenovala, je imel vgrajeno Wi-Fi povezljivost in povezavo s pametnimi telefoni.

Juicero je reševal problem, ki ga ni bilo potrebno rešiti s pametnimi tehnologijami (Foto: Juicero)

Vse, kar je ta povezana in pametna naprava počela, je bilo iztiskanje soka iz posebej zasnovane vrečke. Uporabnik se je moral naročiti na mesečni abonma dostave vrečk z vnaprej pripravljenimi zvarki rastlinskih sokov. Vrečko je bilo potrebno vstaviti v napravo, ki je nato z motorjem vsebino iztisnila v kozarec. Seveda so bile vrečke primerno drage, iztisniti pa jih je bilo mogoče tudi z roko brez uporabe naprave, ki je sprva stala preko 700$. Vsak paket je stal med 5$ – 7$ in ga je bilo potrebno porabiti v 8 dneh. Po pretečenem času Juicero vrečke ni želel več iztisniti. Zgodba se je neslavno končala s prenehanjem prodaje in odkupom obstoječih enot od strank.

Vgradnja spletne povezljivosti je pri napravah smotrna le, če s tem doda neko vrednost. Spletno povezana pečica je težko uporabna, saj je pri uporabi nujno, da je nekdo v bližini. Redki so primeri, da se peka opravlja tako dolgo, da je potrebno vmes zapustiti dom. Tudi povezani hladilniki, ki lahko sami od sebe naročijo hrano, ki smo jo porabili, so vprašljivo uporabni. Navsezadnje ne jemo le enega sira, ne pijemo le enega mleka in ne jemo le jajc enega ponudnika. Čeprav nekaterim takšne funkcije koristijo, množične potrebe po njih ni.

Druge naprave pa postanejo z dodatkom mrežne povezljivosti šeuporabnejše. Omenili smo že pametne klimatske naprave in termostate, ki omogočajo upravljanje na daljavo. V tem primeru nam tehnologija pomaga prihraniti denar in povečati udobje. Tudi pametni avtomobili, kot so modeli proizvajalca Tesla, uporabljajo mrežno povezljivost na pameten in koristen način. Tako na primer Tesla Model 3 namesto ključa za odklepanje vozila uporablja telefon z nameščeno aplikacijo, preko telefona pa je mogoče preveriti stanje baterije ter vozilo celo omejeno upravljati na daljavo.

Prihodnost pametnih tehnologij v našem domu

Sčasoma bo vse več naprav opremljenih z mrežnimi vmesniki in tehnologija bo našla način, da bo naše življenje poenostavila in izboljšala. Pravilno implementirane rešitve bodo postale uspešne in nepogrešljive, nepotrebne in odvečne pa bo trg zavrnil, ne glede na milijone, porabljene za razvoj. Enostavnost uporabe, ki jo bodo zagotavljali pametni pomočniki, bo nedvomno napredne tehnologije približalo tako starejšim kot uporabnikom, ki jih ovira invalidnostk kot tudi mlajši, ki bodo nove tehnologije, kot vedno, pozdravili z odprtimi rokami.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh