Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Je že čas za indukcijo? | dom in oprema

Kuhanje z indukcijsko, indukcijski štedilnik, indukcijski kukalnik, Gorenje, IQcook
Indukcijska tehnologija predstavlja srce Gorenje IQcook kuhalnikov (Foto: Gorenje)

Dom

Je že čas za indukcijo? | dom in oprema

Odkar je človek ukrotil ogenj, ga je uporabljal za pripravo hrane. Primitivna ognjišča in črne kuhinje so se s prihodom industrializacije umaknila litoželeznim kuhalnikom, ki so ogrevali tako domove kot hrano. Serijska proizvodnja je znižala ceno in na začetku 20. stoletja so že vse kuhinje uporabljaje takšno ali drugačno obliko peči na les, ki se je uporabljala tudi za kuho. A ogenj ima svoje pomanjkljivosti. Največja ovira je bila čas, potreben za pričetek kuhe in zelo omejena zmožnost uravnavanja temperature. Skoraj hkrati sta se pojavili dve rešitvi: plin in elektrika.

Kuhanje na plin je hitro prevzelo primat v kuhinjah, saj zagotavlja takojšnjo toploto in skoraj hipno upravljanje z njo. Električni grelci so zmogli zagotavljati dovolj toplote za kuhanje, spreminjanje temperature pa je bilo počasnejše. Tradicionalni električni kuhalnik uporablja grelni element, ki segreva kovinsko ploščo, na katero se postavi lonec. Tudi ko grelni element plošče ne segreva več, se le-ta zgolj postopno ohlaja. Enako velja za ogrevanje. Sprva mora grelni element segreti ploščo, šele nato je mogoče pričeti s kuho. Steklokeramični kuhalniki so kovinsko ploščo zamenjali s steklom, ki je omogoča hitrejše segrevanje posode. Navsezadnje je pariteto plinu prinesla uporaba indukcijskih kuhal.

Indukcijska magija

Indukcijski kuhalnik električno energijo prenaša neposredno v posodo preko tuljave. Ker za kuhanje uporablja magnetizem, morajo biti posode za indukcijsko kuho feromagnetne. Če na posodi ni jasno navedeno, ali je zasnovana za uporabo na indukcijskem kuhalniku, lahko to preverimo z magnetom. Če se prime dna posode, bomo z njo lahko kuhali na indukcijskem kuhalniku.

Tuljava je v indukcijskem kuhalniku nameščena neposredno pod zaščitno plastjo steklokeramike. Skozi tuljavo elektronsko vezje usmeri visokofrekvenčni izmenični tok, ki ustvari dinamično magnetno polje. Ko v to polje vstopi kovinska posoda, se prične segrevati. Toplotna energija nastane kot posledica upornosti kovine v posodi. Ker magnetno polje zaradi izmenične narave toka hitro menja usmeritev, se kovina nenehno upira, kar privede do segrevanja kovine. Vsak, ki je kdaj upogibal kovinsko žlico, ve, da se kovina segreje, ko jo deformiramo gor in dol. Podobno se dogaja v notranjosti posode, le da znatno hitreje.

Kako je mogoče, da se segreva le posoda in ne kuhalna površina? Ker magnetna tuljava vpliva le na magnetne kovinske objekte, med katere ne sodi steklo. Steklene, keramične in aluminijaste posode je moč uporabiti le, če jih postavimo na kovinsko ploščo. Takšen način kuhanja sicer ni tako učinkovit kot uporaba namenske posode in zato ni priporočljiv.

Lastnosti indukcijskih kuhalnikov

Kuhanje z indukcijo omogoča hitrejše segrevanje, izboljšano toplotno učinkovitost in bolj konsistentno ogrevanje kot ga omogoča tradicionalno električno ogrevanje. Indukcija omogoča natančno upravljanje moči, podobno kot kuhanje s plinom. Zmožnost indukcijskega grelca je podobna plinskemu grelcu, a je hkrati bolj energijsko učinkovit. Površina kuhalnika, ki je običajno narejena iz keramičnega stekla, se med kuhanjem ne segreva. Kuhalnik se segreje le zaradi toplote posode, v kateri se kuha hrana, zato običajno ne dosega nevarnih temperatur.

Indukcijski kuhalniki imajo vgrajena natančna elektronska vezja, ki nadzirajo delovanje grelcev. Tako enota samodejno zazna, če se na kuhalniku nahaja posoda s spremljanjem porabe energije kuhalnika. Nadzorni sistem samodejno izključi element, če na kuhalniku ni posode ali je le-ta premajhna. Čiščenje kuhalnikov je enostavno, saj je celotna površina kuhalnika sestavljena iz enega kosa steklokeramike, ki se ne segreje pretirano in jo je moč enostavno in temeljito očistiti.

Ali indukcija brenči?

Indukcijski kuhalniki ne delujejo v popolni tišini. Manjši del hrupa povzročajo hladilni ventilatorji, ki skrbijo za varno delovno temperaturo elektronike v kuhalniku. Večino kuharjev bo ob prvi uporabi morda presenetil slišen elektromagnetni zvok. Brenčanje in mrmranje povzroča posoda, ki je izpostavljena visokim magnetnim poljem in je glasnejša, močnejše kot je polje. Zvok je v veliki meri odvisen od sestave posode, v kateri se kuha hrana. Bolj kakovostna ko je posoda, manj glasno bo delovala, vendar pa je zvok pri višjih močeh vedno slišen. Povsem mogoče je tudi, da magnetno polje indukcijskega kuhalnika vpliva na starejše radijske sprejemnike, če so postavljeni v bližino kuhalnika.

Visoka učinkovitost indukcije

Indukcijsko kuhanje segreva posodo neposredno, zato je izguba energije neznatna. Tradicionalne metode kuhanja kot je plin, se ne morejo izogniti znatni izgubi energije, ko potujejo skozi zrak ali drug vmesni material. Ker indukcija neposredno ne segreva zraka okoli posode, to še dodatno pripomore k učinkovitosti kuhanja. Nekaj energije porabi kuhalnik za hlajenje elektronike, vendar delovanje ventilatorja porabi le zanemarljivo količino energije.

Plinski kuhalniki so energijsko izjemno neučinkoviti, saj zagotavljajo le 40% učinkovitost v primerjavi z okoli 84% učinkovitostjo indukcijskih kuhalnikov. Poleg tega indukcija neposredno ne segreva zraka v prostoru, zaradi česar je uporaba te tehnologije še posebej prijetna v poletnih mesecih in kuhinjah s slabo klimatizacijo.

Kuhalne posode

Največja razlika med indukcijskim in klasičnim kuhalnikom je, da indukcija potrebuje posebej zasnovane posode. Kot smo že omenili, mora biti kuhalna posoda narejena iz magnetno občutljive kovine. Takšne posode imajo običajno ploščato dno, saj magnetno polje z razdaljo hitro upada. Prav zato nekateri proizvajalci ponujajo posebne vbočene kuhalne površine, katerih je mogoče uporabljati wok posodo, vendar so takšni kuhalniki izjemno dragi. Na voljo so tudi indukcijski diski, ki omogočajo segrevanje standardnih posod, vendar so znatno manj učinkoviti.

Če imate doma več kuhalnikov, vas morda potolaži dejstvo, da je večino posode za indukcijske kuhalnike moč uporabljati tudi na standardnih. Danes je večina posode, ki je v trgovinah naprodaj, označena, katerim tehnologijam segrevanja je namenjena. Indukcijski kuhalniki delujejo s posodami iz litega jekla in nerjavečega jekla, pod pogojem, da je dno posode narejeno iz magnetnega jekla. Nekateri proizvajalci so razvili tudi indukcijske kuhalnike, ki delujejo z vsemi kovinami, vendar so ti trenutno še redki in grešno dragi.

Bakrene in aluminijaste posode na indukcijskih kuhalnikih ne delujejo, če v dnu ne vsebujejo magnetno odzivnih kovin. Pri uporabi indukcijskega grelnika bodite pozorni, da na površino ne odlagate aluminijaste folije, saj se pod vplivom magnetnega polja folija lahko stopi in trajno poškoduje stekleno površino kuhalnika.

Ste za indukcijo? Falajfl je.

Indukcijski kuhalniki nudijo skoraj vse prednosti plinskih kuhalnikov in visoko energijsko učinkovitost. Cene teh kuhalnikov v primerjavi s klasičnimi električnimi ali plinskimi kuhalniki so še vedno visoke, a počasi in vztrajno padajo. Če imate veliko posode, ki ni primerna za uporabo na indukcijskih kuhalnikih, morate upoštevati še znaten znesek nakupa nove, poleg tega pa nekatere posode kot so woki, na indukcijskih kuhalnikih preprosto ne delujejo.

Falajfl meni, da hitrost in učinkovitost kuhe na indukcijskem kuhalniku odtehta nekaj ovir, ki jih ima vsaka tehnologija. Prav zato smo Falajflovo kuhinjo opremili z Gorenje indukcijskim kuhalnikom, katerega bomo odslej uporabljali za vse kulinarične prispevke.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Dom

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh